Economie

Supermarkt mag jongeren niet ontslaan

UTRECHT - Supermarkten mogen jeugdige hulpkrachten als vakkenvullers en caissières blijven werven. Wel overtreden supermarkten de wet als ze deze krachten na een paar jaar de laan uitsturen omdat die dan te oud -en dus te duur- zijn.

Redactie economie
14 February 2006 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

Dat zijn de belangrijkste conclusies van het dinsdagmorgen gepresenteerde onderzoek ”Te jong, te oud” door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Op verzoek van de CNV-Jongerenorganisatie deed de CGB onderzoek naar mogelijke leeftijdsdiscriminatie door de supermarktbranche. Zo’n 100.000 hulpkrachten zijn daarin werkzaam.Supermarkten mogen goedkopere jongeren blijven aanstellen ten koste van duurdere ouderen. Dat kan alleen op basis van een uitzondering in de Algemene wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (AWGBL). Daarin staat dat een ondernemer onderscheid mag maken als dat de arbeidsdeelname van een specifieke leeftijdscategorie bevordert.

De CGB heeft echter sterke aanwijzingen dat zich binnen de supermarktbranche de praktijk voordoet om een contract voor bepaalde tijd na een paar verlengingen te beëindigen.

Dat verbiedt de AWGBL duidelijk, omdat dan oudere jongeren op een gegeven moment worden uitgesloten van een baan in de supermarktbranche. De commissie vraagt minister De Geus bij de aanstaande evaluatie van de Flexwet hier nadrukkelijk naar te kijken.

Volgens de commissie houden werkgevers nog altijd vast aan een „hardnekkig misverstand” dat ze vrij zijn om tijdelijke arbeidscontracten zomaar te beëindigen. „Uitdrukkelijk is in de wet bepaald dat beëindiging van een tijdelijk contract niet in strijd mag zijn met de algemene rechtsbeginselen van non-discriminatie en goed werkgeverschap.”

De commissie adviseert de supermarktbranche en werknemersorganisaties om vanwege de prijzenoorlog gezamenlijk tot afspraken te komen. Daarnaast dringt ze aan op scholing van hulpkrachten. Ondervoorzitter Mieke van de Burg: „De wet biedt supermarkten lusten en lasten.”

De CNV-Jongerenorganisatie wil supermarkten de mogelijkheid voorleggen om voortaan contracten te koppelen aan de studieduur van hulpkrachten.

Woordvoerder J. van Well van supermarktkoepelorganisatie CBL is niet onder de indruk van het rapport. „We zijn blij dat is benadrukt dat de supermarktbranche starters ruim baan biedt. De commissie heeft niet kunnen aantonen dat supermarkten op grote schaal oudere jongeren ontslaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer