Kerk & religie

„Jongeren moeten de aarde bewaren”

LAGE-VUURSCHE - „We moeten goed vasthouden dat God al Vader is voordat wij Zijn kind zijn. Het vader-zijn zit in God Zelf.” Ds. H. H. Klomp sprak zaterdagmorgen tijdens de Bijbelstudieconferentie van de christelijke gereformeerde jongerenorganisatie Landelijke Contact Jeugdverenigingen (LCJ) over ”Gods Vaderlijke zorg”.

Van een medewerker
13 February 2006 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:28
LAGE VUURSCHE – In het Koos Vorrinkhuis, midden in de bossen bij Lage Vuursche (Utrecht), hield het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken de afgelopen dagen een Bijbelstudieconferentie. De conferentie begon v
LAGE VUURSCHE – In het Koos Vorrinkhuis, midden in de bossen bij Lage Vuursche (Utrecht), hield het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken de afgelopen dagen een Bijbelstudieconferentie. De conferentie begon v

Ruim honderd jongeren waren vanaf vrijdagavond tot maandagmorgen bij elkaar in een natuurvriendenhuis in Lage-Vuursche, waar ze nadachten over het thema ”God de Vader”.Ds. Klomp (Veenendaal) wees erop dat er in het Bijbelboek Genesis staat dat God zag dat Zijn schepping goed was. „Alles staat op Gods goede plaats. Maar dan komt de zondeval. God wilde niet dat we zouden vallen. De mens was zo goed dat hij ook niet had hoeven vallen. Maar we zijn zo diep gevallen, we zijn zo puur zondaars, dat er in ons geen vezel vraagt naar de Heere.”

De predikant benadrukte dat de Heere na de zondeval niet is veranderd. „Anders was de aarde een hel geworden. Gods vaderlijke zorg accentueert heel mooi dat God Dezelfde is gebleven in Zijn liefde en trouw.”

De Veenendaalse predikant hield de jongeren voor dat de opdracht om de aarde te bouwen en te bewaren nog steeds van kracht is. „Adam en Eva kregen de opdracht de wereld te maken, verder uit te bouwen tot Gods wereld. Maar ook nadat ze uit het paradijs waren verdreven, moesten ze de aarde blijven beheren.”

Volgens de predikant ligt het accent tegenwoordig veel meer op bouwen dan op bewaren, omdat men denkt: de wereld is van ons. Mede daardoor komen er steeds meer milieugroeperingen op. „Het milieu is veronachtzaamd. Hoe is dat bij ons? Zijn we rentenier of rentmeester?”

Bij op- en afritten van snelwegen is vaak te zien dat de mens slecht met de schepping omgaat. „Lege blikjes, flesjes, resten van MacDonald’s: het wordt allemaal uit het raam gemikt. Het vraagt om een mentaliteitsverandering, om erkenning van God als Schepper van Zijn wereld. Wij als jongeren van de kerk hebben deze roeping.”

De predikant hield de jongeren voor dat dit consequenties heeft voor het omgaan met afval, maar ook met geld, vakanties en roken. „Dat doet toch niemand die de Heere vreest? Het gaat soms maar om heel kleine dingetjes. Als je niet meer erkent dat God Schepper is, dan ga je je gang maar.”

„Hoe ver moet je gaan in het milieubewust leven?” vroeg een van de jongeren tijdens de bespreking. „Je moet het er niet van verwachten”, aldus ds. Klomp. „Maar ik raap ook een blikje op als ik dat zie liggen. Dat verwacht ik ook van jullie. Dan richt je een teken op. We zouden veel milieubewuster moeten leven. Het bewaren is ondergesneeuwd. Time to turn.”

Op vrijdagavond sprak ds. H. Korving uit Leerdam over ”De Scheppende”. De Katwijkse predikant ds. K. Hoefnagel hield zaterdagavond een lezing over ”De Heilige”. Op zondagmorgen bezochten de conferentiegangers de christelijke gereformeerde kerk in Zeist, waar ds. M. J. Kater preekte over verkiezende liefde. Die avond werd de conferentie afgesloten met het deelthema ”Onze Vader” door ds. A. K. Wallet uit Naarden. „Er zijn veel namen waarmee wij tot God kunnen bidden, maar is er wel één zo rijk als de vadernaam? Liefdevolle vaders zullen hun kinderen het meest nodige niet weigeren. Zal God de Vader dat dan wel doen?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer