CHE krijgt lectoraat kerkelijk werk
EDE - De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) krijgt de komende vier jaar 6 ton subsidie voor een lector kerkelijk werk. Dat maakte dr. M. J. Paul zaterdagavond bekend in het EO-radioprogramma Kerk in beweging.
De lector moet onderzoek gaan doen naar de plaats van de kerkelijk werker in de praktijk en naar de Bijbelse en kerkhistorische achtergrond. De aan te stellen lector zal nauwe banden met de kerken onderhouden. De CHE gaat een kenniskring en een werkveldcommissie benoemen, met daarin vertegenwoordigers van onder andere de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) en de Evangelische Alliantie.De kerkelijk werker is de laatste jaren stevig in opmars. De opleiding godsdienst pastoraal werk van de CHE had vijf jaar geleden 55 eerstejaarsstudenten, dit cursusjaar zijn dat er 200. Het totaalaantal studenten voor deze studierichting lag in 2000 op 185, nu op 550. Voor een deel is die stijging te danken aan de samenwerking met de Evangelische Theologische Faculteit in Heverlee en de Evangelische Theologische Hogeschool in Veenendaal. „Maar ook zonder die samenwerking is er sowieso sprake van een enorme groei”, aldus dr. Paul.
Dr. Paul ging in het EO-programma ook in op het actuele discussiepunt of kerkelijk werkers ook sacramenten mogen bedienen. Zelf zei hij daar een voorstander van te zijn. „Op dit moment mogen pastoraal werkers in de PKN en de andere reformatorische kerken geen doop en avondmaal bedienen. Maar het is moeilijk te verdedigen dat zij dit niet kunnen omdat ze geen Latijn en Grieks hebben gehad. Persoonlijk zou ik er best voor zijn dat kerkelijk werkers ook de sacramenten mogen bedienen.”
De predikanten moeten zich volgens hem concentreren op datgene waar ze goed in zijn: theologische doordenking. „Dat betekent dat ze zich ook kunnen bezighouden met de theologische vorming en begeleiding van deze hbo’ers. Het zou dus mooi zijn als er een goede afbakening komt tussen beide functies, waarbij de verschillen anders zijn dan op dit moment. Het is nu een heel kunstmatige grens.”
Binnen de PKN zullen naar verwachting de komende tien jaar 1000 predikantsplaatsen verdwijnen. Gemeenten die niet langer een predikant kunnen betalen, benoemen in plaats daarvan steeds vaker een hbo-opgeleide kerkelijk werker. Dr. Paul: „Je merkt nu al in sommige regio’s dat er één predikant is die voortdurend van de ene naar de andere gemeente moet reizen om doop en avondmaal te bedienen. Ik zou er veel meer voor zijn dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie komt te liggen bij een hbo’er in zo’n gemeente. De predikant is dan de specialist die hbo’ers aanstuurt.”