Weer Turkse betogingen tegen cartoons
AMSTERDAM - In de Turkse hoofdstad Ankara is zondag opnieuw een grote demonstratie gehouden in verband met de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed. Zeker 30.000 mensen gingen de straat op om hun ongenoegen over de publicatie van de afbeeldingen in Denemarken en andere Europese landen kenbaar te maken.
Ook in Istanbul werd geprotesteerd. Ongeveer 150 Turken bekogelden het Franse consulaat in die stad met eieren. De politie hield naar eigen zeggen enkele tientallen demonstranten tegen die het consulaat poogden te bestormen.Een moskee in een dorp op de Westoever is zondag in het Hebreeuws beklad met beledigende leuzen over de profeet Mohammed en bij een demonstratie daartegen werden drie Palestijnen door Israëlische soldaten in de benen geschoten. De man die de leuzen ontdekte, Osman Zamari, zegt een auto met drie mannen die keppeltjes droegen te hebben zien wegrijden. De demonstranten beschuldigden inwoners van een nabijgelegen Joodse nederzetting ervan de leuzen, waarin Mohammed met een varken werd vergeleken, te hebben neergekalkt. De soldaten schoten op de demonstranten toen ze met stenen werden bekogeld. Toen de demonstratie begon, hadden Israëlische soldaten de leuzen al verwijderd. De demonstranten gooiden ook stenen naar Israëlische auto’s en een vrouw raakte daarbij lichtgewond.
Iran heeft zondag de beschuldiging dat het de controverse over de spotprenten heeft aangewakkerd door gewelddadige protesten te organiseren in verscheidene islamitische landen van de hand gewezen en excuses gevraagd voor die beschuldiging van Deense en Amerikaanse zijde. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft zondag gezegd dat de protesten in de islamitische wereld tegen de spotprenten ernstig kunnen escaleren als ze worden aangemoedigd door regeringen van islamitische landen. Rice herhaalde de beschuldiging dat Iran en Syrië de protesten aanmoedigen.
Denemarken heeft zondag gezegd dat het terugtrekken van zijn diplomaten en ambassademedewerkers uit Syrië, Iran en Indonesië niet betekent dat de diplomatieke betrekkingen met die landen verbroken worden. Premier Anders Fogh Rasmussen zei gisteren dat het besluit alleen genomen is uit veiligheidsoverwegingen en dat het personeel als de situatie dat toelaat zal terugkeren naar zijn post.
Indonesië stelde zondag dat het besluit het Deense ambassadepersoneel terug te roepen overhaast is genomen. Minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda zei dat de protesten in Indonesië tegen de publicatie van de Mohammedtekeningen door onder andere de Deense krant Jyllands-Posten tot nog toe vreedzaam zijn verlopen en dat er geen reden was diplomaten terug te roepen. Overigens heeft Denemarken niet alleen zijn ambassadepersoneel teruggeroepen, maar ook een negatief reisadvies gegeven voor Indonesië en alle Denen opgeroepen het land te verlaten in verband met de dreiging van aanslagen door een niet bij naam genoemde extremistische groepering.
Uit een opiniepeiling waarvan het resultaat zondag werd gepubliceerd, blijkt dat de steun onder de Denen voor de Volkspartij, die zich tegen immigratie richt, toeneemt. De Volkspartij, de op twee na grootste partij in de Denemarken, heeft momenteel de steun van 17,8 procent van de bevolking, blijkt uit de peiling. Dat is 3,6 procent meer dan een maand geleden. Het lijkt erop dat de stijging het gevolg is van de rel rond de spotprenten over Mohammed.
De meeste Denen, 56 procent, begrijpen overigens de woede in de moslimwereld, blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de zondagsuitgave van de krant Berlingske Tidende. Net iets minder dan de helft van de 1003 ondervraagden, 49 procent, vindt het verkeerd dat Jyllands-Posten vorig jaar de twaalf gewraakte karikaturen afdrukte. 43 Procent vindt het juist goed, aldus de peiling.
In de Deense stad Esbjerg werden in het weekeinde op een algemene begraafplaats 25 graven van moslims geschonden. De grafstenen werden omver gehaald en een aantal ervan vernield. Het was niet direct duidelijk of er een verband bestond met de ophef om de spotprenten. De Deense premier Anders Fogh Rasmussen zei het diep te betreuren dat er graven van moslims zijn geschonden.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zei zondag in een vraaggesprek met de Deense televisie dat de woede over de spotprenten het resultaat is van spanningen die zich hebben opgebouwd sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Over de publicatie van de spotprenten zei hij: „Soms moet je taboes doorbreken, maar je speelt geen spelletje met de religie van iemand anders en je moet respecteren wat voor anderen heilig is.”
De Algerijnse politie heeft twee journalisten gearresteerd omdat ze de omstreden spotprenten over de profeet Mohammed hebben gepubliceerd. Dat heeft Verslaggevers zonder Grenzen gisteren bericht. Onder de Algerijnse wet kunnen beledigingen van de profeet gestraft worden met vijf jaar celstraf.
Het betreft Berkane Bouderbala en Kamel Bousaad. Bouderbala leidt het tijdschrift Essafir en Bousaad is de chef van het religieuze katern van het blad. Op 2 februari verschenen in Essafir drie spotprenten van Mohammed. De hoofdredacteuren van twee Jordaanse weekbladen tegen wie een rechtszaak gaande is omdat ze een aantal van de spotprenten hebben geplaatst zijn zondag op borgtocht vrijgelaten. Hun rechtszaken worden woensdag en donderdag voortgezet.