Buitenland

Betogingen tegen cartoons in Europese steden

AMSTERDAM/LONDEN/BERLIJN (ANP) – In verscheidene Europese steden hebben moslims zaterdag gedemonstreerd tegen de publicatie van omstreden spotprenten over de profeet Mohammed in Europese dagbladen. De protesten verliepen in het algemeen vreedzaam. Alleen in Amsterdam kwam het tot een confrontatie tussen islamitische jongeren en de politie.

11 February 2006 18:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:28

De betoging in de Britse hoofdstad Londen trok enige duizenden mensen. Ook burgemeester Ken Livingstone liep mee in de demonstratie, die vooral bedoeld was om Britse moslims de gelegenheid te geven hun zorg te uiten over groeiende anti–islamitische sentimenten in Europa. De organisatie wilde ook tegenwicht bieden aan eerdere acties, waarbij betogers opriepen tot geweld.In het Duitse Düsseldorf gingen ongeveer 2000 mensen de straat op. De betogers trokken naar het Deense consulaat. De Deense krant Jyllands–Posten publiceerde de gewraakte cartoons als eerste. Een demonstratie in Berlijn trok niet meer dan 120 mensen. In Parijs betoogden 7000 mensen mensen tegen de spotprenten, in de Zwitserse hoofdstad Bern ongeveer duizend.

De honderden betogers die in Amsterdam op de been waren, gedroegen zich over het algemeen voorbeeldig. De demonstratie eindigde echter onrustig, doordat een groep jongeren de confrontatie zocht met de politie. De relschoppers, gehuld in Hamas–trainingsjacks, richtten vernielingen aan en sloegen cameramensen en forgrafen, omdat ze niet gefilmd wilden worden.

Ook in het Belgische Antwerpen was sprake van een gespannen sfeer. De politie was massaal in gevechtskledij aanwezig. Afgezien van enkele opstootjes en vernielingen na het middaggebed was er echter geen sprake van gewelddadige incidenten, berichtte het Belgische persbureau Belga.

In Aziatische landen waren er opnieuw demonstraties. In Bangladesh gingen 50.000 moslims de straat op. De grootste islamitische partij in het land riep op tot het straffen van degenen die verantwoordelijk zijn voor de publicatie van de omstreden spotprenten. „Ze moeten ter verantwoording worden geroepen en streng worden gestraft", zei partijleider Moulana Motiur Rahman Nizami.

Iran vierde zaterdag de 27e verjaardag van de islamitische revolutie, waarbij de prowesterse sjah werd verdreven en een streng islamitisch regime aan de macht kwam. De radicale president Mahmoud Ahmadinejad greep de gelegenheid aan om weer eens fel van leer te trekken tegen de westerse wereld, waarbij hij ook de spotprenten opnieuw scherp veroordeelde.

Ahmadinejad herhaalde tijdens een enorme demonstratie in Teheran, waarbij enkele honderdduizenden Iraniërs op de been waren, dat de vernietiging van miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog een mythe is. Palestijnen en Irakezen zijn volgens de Iraanse president het slachtoffer van de „echte holocaust". In december leidden soortgelijke uitlatingen tot een grote rel.

Denemarken, het voornaamste mikpunt van de schijnbaar ontembare woede in de islamitische wereld, besloot zaterdag zijn ambassade in Iran te ontruimen. Kopenhagen zegt te vrezen voor de veiligheid van het personeel. Hetzelfde geldt voor de Deense afvaardiging in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Vrijdag al verliet de ambassadeur in Syrië uit voorzorg zijn post.

Turkije heeft zaterdag aangeboden te bemiddelen in het conflict over de spotprenten. Premier Recep Tayyip Erdogan, die eerder pleitte voor inperking van de persvrijheid in het Westen, zei dat hij elke oprechte poging om te komen tot een dialoog en tot verzoening van harte zal ondersteunen. Hij schreef dat in een brief aan staatshoofden en regeringsleiders.

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft de publicatie van de spotprenten zaterdag bekritiseerd. „Dat was een grote fout", zei de sociaaldemocratische oud–regeringsleider tijdens een economische conferentie in de Saoedische stad Jeddah. Schröder riep de Europeanen op tot meer begrip en respect voor de gevoelens van moslims. Hij ontmoet zondag koning Abdullah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer