„Betaal Polen net als Nederlanders”
UTRECHT - Een meerderheid van de Nederlanders (77 procent) vindt het onrechtvaardig dat Poolse en andere Oost-Europese werknemers in Nederland voor hetzelfde werk minder salaris ontvangen dan zijzelf. Tegelijkertijd vinden ze ook dat goedkope werknemers de banen van landgenoten bezetten.
Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van de vakbond FNV Bondgenoten. De vakbond start een campagne onder het motto ”Gelijk werk, gelijk loon”.Werknemers uit de vroegere Oostbloklanden kampen met een slecht imago. De helft van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat de Oost-Europeanen hun werk vaker zwart dan wit krijgen uitbetaald. Daarnaast onderschrijven zeven op de tien ondervraagden de stelling „goedkope werknemers verdringen banen van Nederlandse werknemers.”
Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat er veel tot zeer veel Oost-Europeanen in Nederland werken. Een op de drie heeft geen mening. De schattingen over deze arbeidsmigranten lopen nogal uiteen. Een respondent denkt dat er 900.000 van deze EU-burgers in ons land rondlopen, een ander gaat uit van 10 Oost-Europeanen.
Aan het telefonische onderzoek werkten in de tweede week van januari 944 Nederlanders van 16 jaar en ouder mee. Van de ondervraagden was 28 procent lid van een vakbond. De komende tijd brengt FNV Bondgenoten het onderwerp van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden onder de aandacht, onder meer via reclamespotjes op radio en tv, maar ook tijdens CAO-onderhandelingen.
Ook hebben zo’n 750 vakbondsleden zich al aangemeld voor een demonstratie volgende week in Straatsburg. Dan stemt het Europarlement over een aangepaste versie van de omstreden dienstenrichtlijn, die de Europese arbeidsmarkt soepeler moet laten functioneren.
De FNV-bond vindt dat sinds de toetreding van Midden- en Oost-Europese landen tot de Europese Unie in 2004, de arbeidsmigratie uit deze lidstaten heeft geleid tot oneerlijke concurrentie en sociale dumping. Het zijn overwegend Polen die in ons land tijdelijk werk zijn gaan verrichten. Vooral in sectoren waar veel laaggeschoolden emplooi vinden, ziet FNV Bondgenoten de negatieve gevolgen.
De dienstenrichtlijn waarover het Europees Parlement volgende week stemt, kan tot een extra groei van de economie in Europa leiden, zo blijkt uit een donderdag verschenen studie van het Centraal Planbureau (CPB). Onderzoekers komen tot de conclusie dat de welvaart tussen de 0,3 en 0,7 procent toeneemt dankzij de liberalisering van de dienstensector.
De dienstenrichtlijn moet het veel ondernemers, variërend van tuinman tot informaticus, makkelijker maken om overal in de EU aan de slag te gaan. Tegenstanders zijn bang dat bedrijven allerlei nationale regels, zoals de CAO, omzeilen door zich in een land te vestigen met weinig regelgeving.