„De boot schommelt nogal”
ROUVEEN - Prof. dr. M. te Velde ziet binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) steeds meer verdeeldheid en steeds minder koersvastheid. De boot schommelt nogal, vindt hij. „Het wordt echt tijd om in onze kerken te zeggen: Kom op, wat is gereformeerd-zijn?”
Prof. Te Velde, hoogleraar aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg), sprak donderdagavond in Rouveen over het onderwerp ”Met overtuiging gereformeerd voorwaarts!”. Zijn lezing was de laatste in een serie over het thema ”Voluit gereformeerd zijn in deze tijd”. Eerder spraken prof. dr. B. Kamphuis (over ”Vandaag trouw aan Schrift en belijdenis”) en dr. E. A. de Boer (over ”Wat betekent de zondag voor het christelijk leven?”).De avonden werden georganiseerd door de gereformeerd vrijgemaakte kerkenraad van Rouveen, in samenwerking met die van Berkum, Hasselt, Meppel, Nieuwleusen, Staphorst en Zwartsluis. Volgens de organisatoren zijn er binnen de GKV „vele ontwikkelingen” gaande en is het daarom goed „ons samen te bezinnen op het eigene van onze gereformeerde overtuiging.”
Kenmerkend voor de gereformeerd vrijgemaakte traditie is volgens prof. Te Velde dat ze veel aandacht besteedt aan zaken als Schriftstudie, heiliging, ethiek, verbond en de ware kerk. Daarmee behoren de GKV tot de confessioneel-gereformeerde stroming, die te onderscheiden is van de bevindelijk gereformeerde en evangelisch-gereformeerde stromingen. „Houd er rekening mee dat déze stromingen ook binnen de GKV aanwezig zijn. Dat eist nu binnen onze kerken zijn tol. Omgaan met verschillen kunnen wij niet zo goed. We zijn heel sterk gericht op de waarheidsvraag. Wat is waar en wat is niet waar? We gaan zo snel op zoek naar het lek in het schip.”
De Kamper hoogleraar riep de ruim 300 aanwezigen op om de „katholieke bandbreedte” van de kerk te bewaren en vast te houden „aan wat je gezamelijk hebt.” „Misschien brengen de verschillende opvattingen in de kerk ons wel samen dichter bij wat God heeft geopenbaard. Dat is vaak veel rijker en veelkleuriger dan we onder woorden kunnen brengen.”
Prof. Te Velde pleitte voor zelfbeproeving. „Liefdevol kritiek oefenen, dat zouden we eens met elkaar moeten leren. Er is bij ons weinig ruimte om ook eens eerlijk kritisch naar de kerk te kijken. Noem de zonde bij name, zonder dat je elkaar wegschrijft. Er wordt wel over zonde gesproken, maar die wordt vaak niet uitgediept, niet ingeplant bij de mensen die naar de preek luisteren. Als de zonde uit beeld is, is ook de echte genade uit beeld.”
Volgens hem moeten de GKV terug naar de basis: de ontmoeting van God en de naaste. „Wij goedgebekte vrijgemaakten moeten eens onze mond houden. Dit is voor onze kerken nodig: inkeren tot jezelf en keren tot God. De Schrift is het enige papier dat ik graag wil zien. Die Bijbel, die Bijbel, laat die het alstublieft doen.”