Anglicaanse Kerk: In 2012 vrouwelijke bisschop
LONDEN - De generale synode van de Anglicaanse Kerk in Engeland heeft de afgelopen dagen een compromis bereikt waarmee het mogelijk wordt gemaakt dat vrouwen op termijn tot bisschop worden gewijd. Behoudende parochies kunnen blijven vasthouden aan mannelijke bisschoppen.
Naar verwachting duurt het zeker nog tot 2012 voordat de eerste vrouw tot bisschop wordt gewijd.Het compromis had de instemming van nagenoeg alle afgevaardigden: 348 stemden voor, één stemde tegen. Het houdt in dat conservatieve parochies in de toekomst onder een mannelijke bisschop mogen blijven vallen op het moment dat er een vrouwelijke bisschop wordt benoemd. ”Vliegende bisschoppen” worden overigens ook nu al ingezet voor anglicaanse gemeenschappen die weigeren vrouwelijke priesters te erkennen.
De stemming sloot het debat af over de aanbevelingen van een rapport van een commissie (onder leiding van de bisschop van Guildford, Christopher Hill) over de wijding van vrouwelijke bisschoppen. Een definitief besluit hierover valt overigens pas in juli, tijdens de volgende bijeenkomst van de generale synode. Algemeen gaat men er wel van uit dat het compromis dat nu is bereikt de laatste hindernissen wegneemt voor de wijding van vrouwelijke bisschoppen.
Een voorstel voor de oprichting van een nieuwe kerkprovincie voor de tegenstanders van de vrouwenwijding haalde het niet. Volgens bisschop Hill zou dit de oprichting betekenen van een autonome, onafhankelijke kerk, wat in feite een breuk impliceert.
In de behoudende vleugel van de Anglicaanse Kerk bestaat veel verzet tegen de komst van vrouwelijke bisschoppen. „Jezus had geen vrouwelijke leerlingen.”
De Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales is teleurgesteld over het principebesluit, zo meldde de nieuwsdienst Katholiek Nederland gisteren. Kardinaal Cormac Murphy-O’Connor, het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales, verklaarde dat de wijding van vrouwelijke bisschoppen onherstelbare schade zal toebrengen aan de relatie tussen de RK-Kerk en de Anglicaanse Kerk.
Mocht de Engelse synode te zijner tijd besluiten vrouwelijke priesters tot bisschop te wijden, dan wil dat nog niet zeggen dat het ambt van aartsbisschop van Canterbury voor vrouwen open komt te staan. De aartsbisschop van Canterbury is niet alleen de eerste bisschop in de Kerk van Engeland, maar ook de primaat van de wereldwijde gemeenschap van anglicaanse kerken. Vooral in Zuidoost-Azië is de vrouw in het bisschopsambt vooralsnog onbespreekbaar. Zolang niet alle 38 anglicaanse nationale kerken kunnen instemmen met de vrouw in het bisschopsambt, heeft de kerkelijke krooncommissie het vetorecht.