Kamer en minister vallen over selectie voor pabo
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer en minister Van der Hoeven (Onderwijs) hadden donderdag geen goed woord over voor het voorstel van de HBO–raad om havo–leerlingen met het pakket cultuur en maatschappij niet zomaar tot een hogeschool toe te laten. De Kamer reageerde met ongeloof op het idee, Van der Hoeven noemde het „raar".
De HBO–raad, de koepel van het hoger beroepsonderwijs, vindt dat een student in het hbo rekenen en wiskunde op de middelbare school moet hebben gehad. Havisten die naar de pabo willen, hebben vaak het profiel cultuur en maatschappij gedaan. Hierin zit geen wiskunde. Zij zouden volgens de raad een toelatingsexamen moeten gaan doen voor de pabo. Kort geleden sprak de HBO–raad nog met Van der Hoeven af om geen toelatingseisen te stellen voor de pabo.Omdat veel pabo–studenten moeite hebben met rekenen, spraken HBO–raad en de minister af dat pabo–eerstejaars aan het begin van het jaar een rekentoets doen. Valt die slecht uit, dan krijgen ze de rest van het jaar bijles. Bakken de studenten er aan het eind van het jaar nog niets van, dan moeten ze naar een andere studie.
Van der Hoeven praatte donderdag met de Tweede Kamer over de bovenbouw van het havo en vwo, de zogeheten Tweede Fase. Gezien het tijdstip van het nieuwe voorstel van de HBO–raad, ging ze ervan uit dat deze de discussie over de nieuwe profielen op havo en vwo wil beïnvloeden. „Maar dat gaat niet aan", vond Van der Hoeven. „Als je selectie aan de poort wilt, dan moet je dat voorstellen als de wet op het hoger onderwijs aan de orde is". ChristenUnie–Kamerlid Slob vond dat de HBO–raad met het nieuwe advies „zijn hand overspeelt".
Kamer en minister spraken eerder al af dat het vak wiskunde op het vwo er 80 uur bij krijgt in vergelijking met eerdere voorstellen voor aanpassingen in de Tweede Fase. Donderdag bleek een meerderheid van de Kamer zich toch nog zorgen te maken over het peil van wiskunde in het voortgezet onderwijs. „Het is winst", zei PvdA–Kamerlid Hamer over de extra uren. „Maar is het voldoende winst?"
Van der Hoeven zegde toe de Kamer nog inzicht te geven in hoeverre de extra wiskunde–uren ervoor zorgen dat vwo’ers beter beslagen ten ijs komen bij exacte studies aan de universiteit. Ook honoreerde ze de wens van de Kamer om ook op de havo het aantal uren wiskunde te verhogen in vergelijking met haar aanvankelijke voorstel.