Arnall VS-ambassadeur in Den Haag
DEN HAAG – De Amerikaanse senaat is woensdagavond (Amerikaanse tijd) akkoord gegaan met de benoeming van Roland E. Arnall (67) tot ambassadeur in Den Haag. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want Arnall is omstreden in de Verenigde Staten.
De kredietverschaffer en miljardair staat te boek als een belangrijk sponsor van de campagne van president Bush. Dat Bush hem voordroeg moet dan ook worden gezien als een beloning voor de inzet van Arnall en diens tweede vrouw Dawn voor de herverkiezing van de Republikeinse president. Als ’Bush Ranger’ zamelde het echtpaar in 2004 meer dan 12 miljoen dollar in.De band tussen Bush en Arnall zou ontstaan zijn na de aanslagen van 11 september 2001. Arnall noemde Bush „een leider met grote integriteit en moed, die de wereld zal bevrijden van de gesel van het terrorisme".
Maar Arnall doneerde aan meer politici. Eerst aan de Democratische gouverneur in Californië, later aan diens Republikeinse uitdager Arnold Schwarzenegger. In de jaren zeventig ontvingen vooral Democratische politici giften van Arnall.
In 1977 was hij behulpzaam bij de oprichting van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles en bracht hij samen met rabbijn Marvin Hier een bezoek aan Wenen om Simon Wiesenthal zelf te vragen of hun centrum zijn naam mocht dragen.
Arnall werd in 1939 in bezet Parijs geboren. Zijn ouders waren Joden uit Oost–Europa en werkten als kleermaker en verpleegster. Toen de nazi’s in 1941 en 1942 in Parijs Joden begonnen op te pakken, moest de familie Arnall „net als andere Franse Joden rennen voor hun leven", aldus rabbijn Hier.
Het gezin Arnall vluchtte naar Montreal in Franstalig Canada. Eind jaren vijftig verhuisden de Arnalls naar de Amerikaanse staat Californië. Volgens het Amerikaanse blad Forbes begon Arnall daar zijn carrière als bloemenverkoper – samen met zijn broer – in de straten van Los Angeles. Later belandde hij in de makelaardij voor onroerend goed en richtte hij een kredietverschaffer op.
Dit bedrijf groeide uit tot een miljardenonderneming onder de naam Ameriquest, met een omzet van 83 miljard dollar in 2004. Het vermogen van Arnall werd door Forbes recentelijk geschat op 3 miljard dollar.
Maar er is in zijn eigen land forse kritiek op de manier waarop hij zijn rijkdom vergaarde. Een belangrijk deel van de inkomsten van Ameriquest zijn gebaseerd op wat in het Amerikaanse jargon ’predatory loans’ (wurgleningen) heten. Het zijn leningen aan mensen die een huis bezitten, maar in financiële nood verkeren en niet zo makkelijk meer bij een bank kunnen aankloppen. De doelgroep bestaat vooral uit bejaarden en mensen uit de lage inkomensgroepen.
In de Amerikaanse media wordt het bedrijf van Arnall beschuldigd van agressieve verkooptactieken. De ’herverzekering’ van oude leningen die wordt aangeboden, blijkt achteraf vaak een wurgcontract te zijn.
Toen duidelijk werd dat Bush Arnall voor zijn sponsoring wilde belonen met het ambassadeurschap, zette Ameriquest 325 miljoen dollar opzij om eventuele rechtszaken af te kopen. Toch was dat in eerste instantie niet voldoende voor de Senaat om de voordracht van Arnall door Bush goed te keuren. De benoeming werd meerdere keren tegengehouden, tot de Senaat woensdag definitief het licht op groen zette.
Minister Kamp van Defensie ziet de komst van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur met vertrouwen tegemoet. Hij gaat er vanuit dat de Amerikaan de constructieve relatie die zijn voorganger Sobel met Nederland onderhield, zal voortzetten. „Amerikaanse ambassadeurs hebben altijd een open oog gehad voor het Nederlands belang en ik ga er van uit dat dat met deze ambassadeur ook het geval zal zijn”, zei de minister in een eerste reactie in de marge van een NAVO–vergadering op Sicilië.