Kerk & religie

Jeruzalemse kerk oneens met synode Anglicaanse Kerk

JERUZALEM - De anglicaanse Christ Church in Jeruzalem is het totaal oneens met de oproep van de synode van de Anglicaanse Kerk om investeringen terug te trekken uit bedrijven die producten leveren die Israël inzet in de Palestijnse gebieden. Dat zegt de voorganger van deze kerk, ds. Murray Dixon.

Van onze correspondent
9 February 2006 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

„Het lijkt me toe dat dit alles voortkomt uit antisemitisme”, aldus Dixon. „Het lijkt erop dat een steeds groter gedeelte van de kerk het Palestijnse volk gaat steunen. Ik heb niets tegen het Palestijnse volk, maar de steun moet niet ten koste van Israël gaan.”De generale synode nam maandag een motie aan waarin ze zei „acht te slaan” op de oproep van de episcopale kerk in Jeruzalem tot „moreel verantwoorde investeringen in de Palestijnse bezette gebieden en, in het bijzonder, investeringen terug te trekken uit bedrijven die winst maken uit de illegale bezetting, zoals Caterpillar, totdat deze zijn beleid verandert.” Ook de aartsbisschop van Canterbury, dr. Rowan Williams, stemde voor de motie.

Caterpillar maakt bulldozers die Israël gebruikt bij de aanleg van de veiligheidsbarrière. De kerk heeft 2,2 miljoen pond (3,2 miljoen euro) aan Caterpillaraandelen.

De Anglicaanse Kerk heeft twee gemeenten in Jeruzalem. Dat zijn Christ Church, die bekendstaat als pro-Israëlisch, en de episcopale Sint Georges, die de reputatie heeft pro-Palestijns te zijn. De oproep om investeringen terug te trekken, komt oorspronkelijk uit kringen van de St. Georges.

De Israëlische krant The Jerusalem Post meldde vanmorgen dat de adviesgroep voor ethische investering heeft laten weten dat de motie slechts van raadgevende aard is en dat de synode de fondsmanagers niet kan dwingen de aandelen Caterpillar te verkopen. Neville White, secretaris van de adviesgroep, zei dat hij niet gelooft dat het tot verkoop komt.

Dixon is ervan overtuigd dat veel anglicanen zich niet in de motie kunnen vinden. Hij wijst erop dat de vroegere aartsbisschop van Canterbury Lord George Carey tegen het besluit van de synode is. De voormalige kerkleider noemde tegenover The Jerusalem Post de acceptatie van de motie een betreurenswaardige en eenzijdige verklaring, die „het trauma negeert van gewone Joodse mensen” die geleden hebben onder terreuraanslagen.

De Israëlische ambassade in Londen noemt het synodebesluit „extreem schadelijk” voor de dialoog die ze met de Anglicaanse Kerk voert. „Het lijdt geen twijfel dat dit besluit op het verkeerde moment wordt aangenomen. We betreuren het diep dat de stem van de Anglicaanse Kerk niet gehoord werd in respons op de afgrijselijke verklaringen van de Iraanse president, die de Holocaust ontkende en opriep tot vernietiging van de staat Israël, ondanks het feit dat haar aandacht was gevestigd op deze verklaringen.”

Raanan Gissin, woordvoerder van de Israëlische premier Olmert, zegt dat het besluit mogelijk een vorm van antisemitisme is. Hij is niet bang dat andere kerken de Anglicaanse Kerk zullen volgen. „Ik geloof dat er zowel in de VS als in Europa sterke steun bestaat voor Israël onder de verschillende denominaties en kerken”, aldus Gissin. „Er was steun voor de terugtrekking uit de Gazastrook vorig jaar en voor de moedige stappen die premier Sharon heeft genomen.”

”War on Want”, een Britse organisatie die wereldwijd armoede bestrijdt, verwelkomt de beslissing. Woordvoerder Nick Dearden zei in een verklaring dat de uitspraak van de synode recht doet aan de ernstige zorg „die we hebben over het gebruik van Caterpillarmachines bij schendingen van mensenrechten door het Israëlische leger op bezet Palestijns land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer