Eis van 25 jaar voor moord op echtpaar
De aanklager van het openbaar ministerie (OM) in het Portugese Silves heeft 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen het Franse stel dat het Nederlandse echtpaar Hoekstra vermoord zou hebben. De verdediging vraagt vrijspraak vanwege verminderde toerekeningsvatbaarheid.
Beide Franse verdachten -een muziekleraar en zijn leerling- hebben in een eerste verhoor voor de opsporingsrechter toegegeven het echtpaar vermoord te hebben. Het liefdespaar is door de politie opgepakt omdat het onder andere de creditcards van het echtpaar Hoekstra in bezit had.
Tijdens de zitting zwegen beide verdachten. Aan het einde van de zitting maakten zij ook geen gebruik van het recht om zich tot de familie te richten. Bij de zitting in het Zuid-Portugese Silves was een zoon van de familie Hoekstra uit het Friese Menaldum aanwezig.
Jan (54) en Ivonne (52) Hoekstra zijn in mei vorig jaar vermoord tijdens hun vakantie in de Algarve. Zij kregen pech met hun camper en werden ’geholpen’ door de twee Franse verdachten, die hen later zouden hebben mishandeld, beroofd en vermoord.
M. Does, de advocaat van de familie Hoekstra, is pessimistisch gestemd over de afloop van de zaak. Zij vindt dat het Portugese OM haar zaak niet goed heeft onderbouwd. Zo kon de aanklager niet bevestigen wat de officiële sterfdatum van het echtpaar is.
„Er ontbreekt een goed onderbouwd medisch rapport”, zegt Does. „Als de sterfdatum niet is vastgesteld, hoe kunnen ze dan ooit hun beschuldiging waarmaken.” De advocate acht het dan ook mogelijk dat beide verdachten vrijgesproken worden op grond van gebrek aan bewijs. „In geval van een veroordeling lijkt het mij dat de verdediging meteen in hoger beroep gaat.”
De zoon en dochter van het vermoorde echtpaar hebben inmiddels ook een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de rechten van de mens. Zij keren zich tegen het besluit van de Portugese rechtbank dat zij als benadeelde partij niet mee mogen procederen.
Mede op grond van hun ervaringen met de Portugese justitie wil de familie Hoekstra samen met een groep van 25 Nederlanders een belangenvereniging opzetten voor benadeelde partijen van gerechtelijke dwalingen in het buitenland. Volgens de advocate kan dat aantal leden oplopen als daar andere buitenlanders bijgevoegd worden. Zij denkt dan aan een internationale belangengroep van zo’n honderd mensen.
De rechter doet 15 juli uitspraak.