Buitenland

Weekblad stookt vuur rond cartoons verder op

PARIJS - Het Franse weekblad Charlie Hebdo heeft woensdag olie op het vuur gegooid in de rel rond een reeks Deense spotprenten over de islamitische profeet Mohammed. Het tijdschrift plaatste op de voorpagina een nieuwe cartoon waarop Mohammed het hoofd in de handen begraaft. De Amerikaanse president Bush riep woensdag op tot een einde aan het geweld in de islamitische wereld.

Redactie digitale media
8 February 2006 19:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:27
Palestijnse vrouwen demonstreren tegen de cartoons. Foto EPA
Palestijnse vrouwen demonstreren tegen de cartoons. Foto EPA

Onder de cartoon op het weekblad stoond de tekst „Het is moeilijk om geliefd te worden door mafkezen". De publicatie in het blad, dat meteen bijna drie keer zoveel exemplaren verkocht als normaal, kwam nog geen dag nadat internationale organisaties als de Verenigde Naties en de Europese Unie hadden opgeroepen tot kalmte. Moslimorganisaties probeerden nog via de rechter de tekening tegen te houden, maar de rechter nam hun klacht wegens een vormfout niet in behandeling.Ook president Bush liet zich niet ongetuigd. Na afloop van een ontmoeting met de Jordaanse koning Abdullah II in Washington zei Bush dat „geweld als uiting van protest tegen wat door een vrije pers wordt gepubliceerd, moet worden verworpen." Tegelijkertijd zei Bush dat de vrijheid van meningsuiting de verplichting met zich meebrengt er voorzichtig mee om te gaan en dat de levensovertuigingen van andersdenkenden zoveel mogelijk moet worden ontzien.

De Franse president Jacques Chirac heeft de publicatie in het weekblad scherp veroordeeld. Hij riep de Franse media op tot respect voor de geloofsovertuiging van anderen. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar moet op verantwoordelijke wijze worden gebruikt, aldus het staatshoofd. Frankrijk heeft met vijf miljoen moslims de grootste islamitische gemeenschap in Europa.

VN–chef Kofi Annan, de EU en de Organisatie van de Islamitische Conferentie lieten eerder in een gezamenlijke verklaring weten „diep bezorgd" te zijn over de „beledigende" tekeningen. Zij veroordeelden de media die de cartoons hebben gepubliceerd, maar ook de vele moslims die daar op gewelddadige en intimiderende wijze hun ongenoegen over hebben geuit.

Europees commissaris Frattini van Justitie en Buitenlandse Zaken zei woensdag bereid te zijn op korte termijn religieuze leiders en vertegenwoordigers van de media bijeen te roepen voor een dialoog. Hij hoopt meer wederzijds begrip te kunnen kweken. Wellicht leidt zo’n discussie volgens Frattini ook tot een vrijwillige gedragscode voor journalisten.

Na de publicatie van de spotprenten in de Deense krant Jyllands–Posten riepen veel moslims op tot een inperking van de persvrijheid in de westerse wereld. In een reactie verschenen de gewraakte cartoons in andere Europese dagbladen, die daarmee een lans wilden breken voor de vrijheid van meningsuiting. Dat leidde in veel landen tot massale en soms gewelddadige protesten.

Ook woensdag kwam het tot uitbarstingen van geweld. In de Iraanse hoofdstad Teheran sneuvelden enkele ruiten van de Britse ambassade, hoewel geen enkele Britse krant de spotprenten heeft gepubliceerd. Honderden betogers bekogelden het gebouw met stenen. Eerder waren de diplomatieke missies van Denemarken, Noorwegen en Oostenrijk in Iran al het doelwit van stenengooiende moslims.

Vooral in Afghanistan, waar dinsdag ook Nederlandse militairen het moesten ontgelden, liepen woensdag opnieuw demonstraties uit de hand. In de provincie Zabul vielen zeker vijf doden bij de bestorming van een politiebureau. In totaal hebben rellen over de spotprenten in het Centraal–Aziatische land al aan dertien mensen het leven gekost.

In de stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Palestijnse relschoppers een Europese waarnemersmissie verdreven. De Europeanen vertrokken, nadat woedende betogers hun kantoor met stenen en flessen hadden bekogeld. De Deense leden van de missie, die de Palestijnen beschermde tegen de agressie van joodse kolonisten, waren al eerder vertrokken uit angst voor geweld.

De internationale beroering ontstond, toen een groep Deense imams de gewraakte spotprenten vertoonde in het Midden–Oosten. Daarbij lieten zij ook schunnige en provocerende tekeningen zien die in Denemarken niet waren gepubliceerd. De Deense regering wil de betreffende imams uitsluiten van de dialoog over integratie, zei minister Rikke Hvilshoj van Immigratie woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer