Kamer keurt subsidieplan Hoogervorst af
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is woensdag flink tekeer gegaan tegen minister Hoogervorst (Volksgezondheid) over de manier waarop hij de subsidies voor patiëntenorganisaties wil hervormen.
Vooral de regel die subsidie uitsluit voor belangenorganisaties van ouders en familieleden van doven, verstandelijk gehandicapten en schizofreniepatiënten leidde tot kamerbrede kritiek.Bovendien kon de minister niet zeggen wat hij had gedaan aan de opdracht van de Kamer om bij zijn collega’s van Onderwijs, Sociale Zaken en Verkeer en Waterstaat te gaan bedelen om extra geld. De Kamer vindt het op zich niet erg dat Hoogervorst daar geen geld meer voor wil geven, maar stelde vorig jaar al als voorwaarde dat de andere ministeries daarvoor zouden betalen. Het feit dat Hoogervorst niet kon zeggen wat daar mee was gebeurt, leidde tot felle kritiek van alle Kamerfracties: van zijn eigen VVD tot de SP.
Hoogervorst beloofde woensdag daar mee aan de slag te gaan. Ook zal hij de eis dat mensen die subsidie aanvragen zelf ziek moeten zijn uit de nieuwe regels schrappen. Die eis is volgens hem een „misverstand". Belangenorganisaties als Ypsilon (voor familieleden van schizofreniepatiënten) en Fodok (ouders van dove kinderen) komen volgens hem wel degelijk in aanmerking voor subsidie.
De Kamer vindt dat de minister verder moet zorgen dat patiënten–, ouderen– en familieorganisaties hun werk kunnen blijven doen. Juist vanwege het nieuwe zorgstelsel en de nieuwe welzijnswet WMO. Het kabinet wil dat familieleden en vrienden als mantelzorgers mensen met een handicap of beperking helpen. Dan moeten de organisaties die deze mensen helpen niet „ontmanteld" worden, stelde D66. „Wij willen dat deze organisaties een tegenmacht vormen".
De VVD en de PvdA gaven aan dat deze belangenorganisaties ook belangrijk zijn voor de Kamer. Zij trekken aan de bel als er problemen zijn bij onderwijs voor gehandicapten, of vervoer en daardoor kan de Kamer er voor zorgen dat de zorg beter wordt, stelden de Kamerleden.
Hoogervorst wil met zijn hervorming een einde maken aan de onevenwichtige verdeling van subsidie van zijn ministerie aan patiëntenorganisaties. Het is volgens hem niet uit te leggen dat de ene organisatie 3,50 euro per lid krijgt en de andere duizenden. De minister wil het nieuwe subsidiebeleid in 2006 in laten gaan. Vanaf 2008 worden de rijksbijdragen aan de organisaties afgebouwd.