„Militair haakt af om Afghanistan”
DEN HAAG - De vakbonden verwachten dat veel militairen zullen afhaken voor de missie in Afghanistan. De bonden zeggen dat dit te maken heeft met de frequentie waarmee Nederland deelneemt aan missies en met de matige beloning.
Volgens AFMP en ACOM is het geringe enthousiasme niet toe te schrijven aan de mogelijke risico’s in Uruzgan. „Voor sommigen is het de zevende, achtste keer dat ze worden uitgezonden”, zei voorzitter W. van den Brug van de Algemene Federatie van Militair Personeel vanmorgen. „Dat trekt een te zware wissel op het privéleven.”Door de aantrekkende economie zijn er volgens Van den Burg voor militairen bovendien andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een aantal zal het contract met Defensie opzeggen, verwachten de bonden.
De eerste kwartiermakers gaan volgende maand naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Zij moeten drie kampementen bouwen. In totaal gaan in de loop van de zomer 1200 Nederlandse militairen naar Uruzgan.
De verhoging van de premie voor overwerk die werd overeengekomen, heeft volgens Defensie niets te maken met de verwachte belangstelling voor de missie van militairen voor de missie. Het ministerie en de bonden kwamen overeen dat de vergoeding voor overwerk wordt verdubbeld tot 79,52 euro per dag.
Van den Burg heeft geen problemen met het veiligheidsplan voor Nederlandse militairen die straks op twee bases in Uruzgan worden ondergebracht. Navraag leerde hem dat de slaapcontainers voor de manschappen voldoende beveiligd zijn tegen mortier- en raketaanvallen van buitenaf.
Eerder was verwarring ontstaan over de mate van beveiliging door verschillende uitlatingen van de krijgsmacht en het ministerie. De bescherming van de slaapcontainers is gebaseerd op de huidige dreiging in het gebied.
De containers zijn op het dak voorzien van een stalen plaat en de wanden zijn voorzien van zogeheten Hescocontainers, gestapelde zakken gevuld met zand en grind gevat in een frame van staaldraad.
Volgens Van den Burg zijn de slaapcontainers uit veiligheidsoverwegingen en om de overlast van continudiensten te beperken, niet allemaal op één plek geconcentreerd. De prefab behuizing is overigens niet op één lijn te zetten met een bunker.
Bunkerbehuizing die wordt toegepast voor de eetzalen, de commandovoering en de operatiekamer, kan een voltreffer van een zware raket of mortier doorstaan zonder dat de werkzaamheden onderbroken hoeven te worden.