Veluwse SER wil meer werk en woningen in de regio
De provincie Gelderland moet gemeenten de ruimte laten om bij dorpen en stadjes op de Noordwest-Veluwe nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen aan te leggen om de lokale bevolking van woonruimte en werk te kunnen voorzien. Daarmee moet voorkomen worden dat de inwoners zich genoodzaakt zien uit hun dorp weg te trekken.
Dat stelt de Regionale Sociaal-Economische Raad Noordwest-Veluwe (RSER) in een reactie op de provinciale plannen voor een reconstructieplan voor de Veluwe. De reconstructie moet de kwaliteit van de gebieden waar intensieve veehouderij plaatsvindt verbeteren.
De RSER vindt dat de provincie Gelderland bij het opstellen van de plannen te weinig aandacht aan de regionale economie geeft. Het werkgebied van de raad bestaat uit de gemeenten Nunspeet, Oldebroek, Elburg, Harderwijk, Ermelo en Putten.
In de gemeenten liggen volgens de RSER weliswaar nog terreinen braak die kunnen worden gebruikt en ook zouden verouderde bedrijventerreinen met overheidssubsidie opgeschoond kunnen worden om nieuwe perspectieven voor bedrijven te bieden. Maar om alle inwoners van de dorpskernen te kunnen huisvesten en werk te kunnen bieden in de eigen gemeente is ook de uitbreiding van steden en dorpen noodzakelijk, vindt de RSER. Er moet ruimte zijn voor zowel groei van aanwezige bedrijven als voor startende ondernemers.
Wel pleit de regionale instantie ervoor dat het bestaande evenwicht tussen stedelijke en groene ruimte wordt gehandhaafd. „Het is geenszins onze bedoeling om de Veluwe tot één groot bedrijfsgebied te maken”, zegt RSER-voorzitter J. A. van den Berg. „Maar wij willen voorkomen dat de provincie teveel nadruk legt op de natuur en de lokale bevolking vergeet. Het moet niet zo zijn dat hier straks allemaal rijke gepensioneerde mensen wonen, terwijl de oorspronkelijke lokale bevolking zich genoodzaakt ziet weg te trekken.”
Van den Berg is daarom blij dat de gemeente Nunspeet de aanleg van bedrijfsterrein De Kolk weer op de agenda heeft staan. „Het verlies aan werkgelegenheid dat is ontstaan door de sluiting van de Generaal Winkelmankazerne kan met de aanleg van De Kolk prachtig gecompenseerd worden. Dat is een mooi voorbeeld van het streven om de werkgelegenheid voor de lokale bevolking op peil te houden.”