Eis: drie jaar cel wegens vervalsing
ROTTERDAM (ANP) – De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen van twee en drie jaar geëist tegen de 38–jarige N.L. uit Rotterdam en de 59–jarige S. S. uit Den Haag.
Justitie verdenkt S. ervan grootschalig documenten als paspoorten, rijbewijzen en kentekenbewijzen te hebben vervalst. L. wordt onder meer verdacht van de diefstal van en handel in gestolen auto’s en autoradio’s en het bezit van valse documenten.Een derde verdachte wordt dinsdagavond nog voorgeleid. Drie anderen moeten zich later voor de rechter verantwoorden.
De zaak tegen het zestal kwam aan het rollen toen twee mannen eind 2003 in Frankrijk werden aangehouden in twee gestolen auto’s. Een van hen, de zwager van L., verklaarde dat hij de auto in België van L. had overgenomen om naar Tunesië te brengen. Daar zou hij het voertuig verkopen. Hij reisde met een andere man die kort daarvoor een Mercedes via L. had gekocht. Beide auto’s bleken gestolen.
Na huiszoeking bij L. bleek dat hij meerdere gestolen auto’s gestald had staan in garageboxen. Ook had hij tientallen groene kaarten, kentekenbewijzen en bijna vijftig blanco kentekenplaten in huis. Die zijn volgens L. niet van hem, maar in zijn keuken achtergelaten door een man wiens naam hij vanwege bedreiging niet wil noemen.
L. stond via de derde verdachte A. B., die dinsdagavond nog voor de rechter verschijnt, in contact met S. In het huis van diens nicht vond de politie onder meer Nederlandse en buitenlandse paspoorten en identiteitskaarten, uittreksels uit geboorteregisters en brieven van de belasting met sofinummers. Ook S. verklaarde dat de documenten niet van hem zijn, maar van een man die zeer regelmatig over de vloer komt. S. heeft zijn naam wel genoemd, maar volgens justitie bestaat de man niet. De nicht heeft bovendien verklaard dat ze nooit een vreemde man in haar huis heeft gezien.
De officier noemde de vervalsingen matig, maar „goed genoeg voor het afsluiten van bijvoorbeeld mobiele telefoonabonnementen, legitimatie bij niet–overheidsinstanties en legitimatie in het buitenland".
Uitspraak 21 februari.