Binnenland

Schiphol naar beurs, geen Waddenboring

Luchthaven Schiphol wordt geprivatiseerd, de Waddenzee blijft de komende tien jaar gevrijwaard van gasboringen. Die overeenstemming bereikten de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD op de dag dat ze de „losse eindjes” van de formatie aan elkaar knoopten.

Redactie politiek
28 June 2002 06:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Het nieuwe kabinet moet binnen een halfjaar de voorwaarden vaststellen waaronder Schiphol naar de beurs kan. Daarbij denken de onderhandelaars bijvoorbeeld aan een minderheidsbelang van hooguit 49 procent. CDA-leider Balkenende, eerder geen voorstander van privatisering, zei na afloop van de onderhandelingen dat er gewacht moet worden op een „economisch opportuun” moment. Het beursklimaat moet gunstig zijn.

Het CDA kreeg donderdag wel zijn zin bij een andere kwestie. Boren naar gas onder de Waddenzee blijft de komende tien jaar verboden. Bestaande boringen aan de rand van het gebied, zoals in het Lauwersmeer, kunnen wel doorgaan en eventueel uitbreiden.

De onderhandelaars benutten de avond om nog meer „losse eindjes” te behandelen. Zo besloten ze bijvoorbeeld dat er tijdens de komende kabinetsperiode geen koninklijk besluit zal worden uitgevaardigd dat het verbod op het kweken van embryo’s voor medisch-wetenschappelijke doeleinden opheft. Vooral het CDA hechtte daar erg aan.

De christen-democraten kregen ook hun zin bij de verdeling van etherfrequenties onder commerciële radiostations. De partijen besloten dat die per september volgend jaar via een vergelijkende toets worden verdeeld, een methode waarbij criteria als omzet en bereik bepalend zijn bij de verdeling.

LPF-leider Herben besprak donderdag het conceptregeerakkoord van informateur Donner met zijn fractie. Die heeft grote problemen met de afschaffing van de spaarloonregeling, zoals Herben met Balkenende en Zalm heeft afgesproken. De LPF’ers hebben Herben opgeroepen dat er meer geld moet vrijkomen voor de levensloopverzekering, die de spaarloonregeling gaat vervangen.

Ook wil de LPF dat de asielparagraaf nog iets wordt aangescherpt. Asielzoekers zouden al in hun land van herkomst moeten worden geregistreerd, zodat het makkelijk is hun identiteit vast te stellen als ze in Nederland aankomen.

Vandaag spreken de onderhandelaars over het moeilijke punt van de lastenverlichting. De onroerendzaakbelasting (OZB) voor particulieren gaat waarschijnlijk omlaag. Of die helemaal wordt afgeschaft of gedeeltelijk, is nog niet bekend. De LPF wil dat het ”kwartje van Kok” (een benzineaccijns) wordt teruggegeven aan de burger, mogelijk via de wegenbelasting.

De onderhandelaars hopen vandaag de onderhandelingen af te ronden, zodat zij maandag hun fractie een definitieve versie van het regeerakkoord kunnen voorleggen. Volgende week debatteert de Tweede Kamer dan over het stuk.

Prof. dr. P. van Lieshout, directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid heeft al laten weten dat de onderhandelaars volgens hem te weinig geld investeren in de zorg. Voor het wegwerken van de wachtlijsten is de komende jaren volgens hem 3 miljard euro extra nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer