Akzo Nobel brengt Organon naar beurs
ARNHEM - Akzo Nobel wil zijn farmaciedivisie Organon afsplitsen van de andere activiteiten en als zelfstandige onderneming naar de effectenbeurs in Amsterdam brengen.
Dat heeft het concern dinsdagmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.Na de afsplitsing ontstaan twee onafhankelijke ondernemingen die volgens Akzo meer waarde voor de aandeelhouders opleveren. De verf- en chemieactiviteiten worden samengevoegd en ondergebracht in Coatings/Chemicals, die worden samengevoegd.
Organon, dat deels in Oss zit en vooral bekend is van zijn anticonceptiemiddelen, was goed voor 2,4 miljard euro. De omzet van diergeneesmiddelenpoot Intervet kwam uit op bijna 1,1 miljard euro.
Volgens Toon Wilderbeek, bestuurder van de farmaciepoot, heeft de nieuwe onderneming voldoende medicijnen in de pijplijn om zelfstandig te groeien. Een van de belangrijkste potentiële kaskrakers is Asenapine, een middel tegen schizofrenie en manische depressiviteit. Akzo maakte bekend dat het medicijn in de tweede helft van 2006 voor goedkeuring bij de geneesmiddelenautoriteiten wordt aangemeld. Dat is vroeger dan eerder gemeld. Geschat wordt dat Asenapine meer dan 1 miljard euro kan opleveren.
Het is de bedoeling om eerst een klein deel van Akzo’s belang in de farmaciedivisie naar de beurs te brengen. In de tweede helft van 2006 kan de verzelfstandiging verder vorm krijgen. Organon Biosciences zal waarschijnlijk binnen twee à drie jaar geheel zijn afgescheiden. Bestuursvoorzitter Hans Wijers van Akzo Nobel stelt dat de afsplitsing van de farma-activiteiten de aandeelhouderswaarde zal vergroten. Analisten en beleggers speculeren al jaren over een opsplitsing van het farma-, chemie- en coatingsconcern.
Akzo boekte het afgelopen jaar een nettoresultaat van 961 miljoen euro tegen 945 miljoen euro in 2004. Het operationeel resultaat kwam echter 3 procent lager uit op 1,486 miljard euro. Dat was vooral te wijten aan hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Die maakten met 834 miljoen euro 6 procent uit van de omzet en lagen 2 procent hoger dan vorig jaar.
De omzet van de verfdivisie groeide met 6 procent tot 5,5 miljard euro. Dat kwam mede door het deels doorberekenen van de hogere olie- en grondstofprijzen en de uitbreiding in Azië. Het operationele resultaat kwam 5 procent lager uit. Vooral de markt in West-Europa is moeilijk, aldus Akzo.