Kerk & religie

Grondvlak

Op 1 februari was het zestig jaar geleden dat de Veenendaalse evangelisatie ”Stichting Saambinding” werd opgericht.

7 February 2006 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:26
VEENENDAAL/RHENEN – Stichting Saambinding bestaat dit jaar zestig jaar. Van 1946 tot en met 1985 werden de bijeenkomsten gehouden in gebouw Eben Haëzer, tussen Veenendaal en Rhenen. Foto Stichting Saambinding
VEENENDAAL/RHENEN – Stichting Saambinding bestaat dit jaar zestig jaar. Van 1946 tot en met 1985 werden de bijeenkomsten gehouden in gebouw Eben Haëzer, tussen Veenendaal en Rhenen. Foto Stichting Saambinding

De grondslag voor Stichting Saambinding werd al gelegd voor de oorlog, toen bewoners van ”’t Veeneind”, een streek tussen Veenendaal en Rhenen, huisdiensten organiseerden omdat ze te ver van de kerk vandaan woonden. Al snel ontstond de behoefte aan een eigen gebouw, voor kerkdiensten en verenigingswerk. De buurtbewoners van ’t Veeneind vormden een bestuur en haalden geld op met rente-obligaties en collectes. In 1946 werd aan de Rhenense Cuneraweg gebouw ”Eben Haëzer” betrokken.Eben Haëzer bood plaats aan zestig bezoekers. Aanvankelijk werden er zondagmiddag- en woensdagavonddiensten gehouden, waarbij kerkenraadsleden van de hervormde gemeente in Veenendaal dienst deden. Ook het verenigingsleven en zondagsschoolwerk vond plaats in Eben Haëzer.

In 1975 werden de zondagsdiensten beëindigd. De woensdagavonddiensten bleven doorgaan, met godsdienstoefenaars en predikanten van vooral hervormd-gereformeerde signatuur. Ook voorgangers uit de Oud Gereformeerde Gemeenten, de Christelijke Gereformeerde Kerk of uit ’vrije’ kerken waren welkom.

In de jaren zeventig en tachtig bezochten steeds meer mensen van buitenaf de diensten en werd het gebouwtje aan ’t Veeneind te klein. In 1985 besloot het bestuur de Veendaalse Brugkerk te betrekken. Sinds 2004 zijn de samenkomsten in de Petrakerk in Veenendaal.

Kerk Geref. Gem. Puttershoek
De gereformeerde gemeente in Puttershoek heeft een boek met preken van wijlen ds. A. Vergunst uitgegeven om geld op te halen voor een nieuw kerkgebouw. Het boek heeft de titel ”De tabernakel Gods bij de mensen” en bevat acht preken die aanvankelijk opgenomen waren op cassetteband en later uitgeschreven zijn.

Het huidige kerkgebouw van de Puttershoekse gemeente dateert uit 1970 en staat in het centrum van Puttershoek. De kerkenraad is al vanaf 1998 in gesprek met de gemeenteraad over een andere locatie voor een nieuwe kerk. Het is de bedoeling om het nieuwe kerkgebouw bij begraafplaats Essenhof te bouwen. De gereformeerde gemeente heeft met de gemeenteraad afgesproken dat de kerk in het centrum kan blijven totdat het nieuwe gebouw gereed is. Daarna wil het college de kerk slopen om op de vrijgekomen grond parkeerplaatsen aan te leggen.

De oude kerk is in de loop der jaren te klein geworden. Er is maar één zaaltje en een consistorie, waardoor er nauwelijks ruimte is voor catechisatie en het verenigingsleven. Ook voorzieningen voor gehandicapten ontbreken. Bovendien zijn er maar 220 zitplaatsen, terwijl de gemeente 278 leden telt. In het nieuwe kerkgebouw wil de gemeente 350 zitplaatsen creëren en vier gemeentezalen. Gehoopt wordt dat de nieuwbouw in 2007 van start kan gaan.

De nieuwe kerk zal naar schatting 1,5 miljoen euro gaan kosten. Om geld bijeen te brengen heeft de gemeente de afgelopen jaren al meerdere acties georganiseerd. Zo is er een kinderkoor opgericht, dat vorig jaar 3000 euro bij elkaar gezongen heeft. Het boek ”De tabernakel Gods bij de mensen” kost 14,90 euro.

Sloop kerk Sellingen
De gereformeerde kerk van Sellingen wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex voor ouderen. Bij het complex komt ook een multifunctionele ruimte waar kerkelijke activiteiten plaats kunnen vinden. Dat meldt de website www.persburo.nl. De kerkelijke activiteiten in het gebouw zijn waarschijnlijk van tijdelijke aard. Het is de bedoeling dat de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in Sellingen op termijn gezamenlijk gebruik gaan maken van de hervormde kerk.

Als de kerkleden akkoord gaan met de plannen, wordt in 2007 met de bouw van het complex begonnen.

Restauratie Buitenkerk Kampen
Minister van onderwijs Van der Hoeven (CDA) heeft eind vorige maand een bezoek gebracht aan Kampen. Ze heeft toen ook de rooms-katholieke Buitenkerk bezocht. Volgens het parochiebestuur moet dit kerkgebouw nodig gerestaureerd worden, zo meldt de website www.rkkerk.nl. De Onze Lieve Vrouwe- of Buitenkerk dateert uit de late middeleeuwen. Dertig jaar geleden werd het gebouw voor het laatst gerestaureerd. Nu vertoont de kerk echter weer scheuren in het gewelf. Ook kwam er enige tijd geleden stucwerk naar beneden.

Volgens het kerkbestuur ligt een restauratieplan klaar. Een goede zaak, vindt Van der Hoeven, omdat dat een absolute voorwaarde is om in aanmerking te komen voor subsidie van de overheid.

De gemeente heeft nog 1,75 miljoen euro nodig om met de restauratie te kunnen beginnen.

Huis in de Wijk Tuindorp
De wijk Tuindorp in Utrecht heeft er weer een wijkcentrum bij. De kosterswoning van de protestantse Tuindorpkerk is omgebouwd tot ”Huis in de Wijk”. Het kerkelijke wijkcentrum moet de functie krijgen van een huiskamer voor de stadswijk, zo vindt de gemeente.

De komende maanden zullen er diverse bijeenkomsten in het wijkcentrum plaatsvinden. Als alles naar tevredenheid verloopt, wordt het Huis in de Wijk in juli officieel geopend.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen worden gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan worden gestuurd naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer