ECB zinspeelt op weer hogere rente
FRANKFURT - President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt de financiële wereld voor te bereiden op een nieuwe renteverhoging in de eurozone. Analisten houden er rekening mee dat hij die maatregel begin maart zal afkondigen.
Donderdag besloot de raad van bestuur van de in Frankfurt gevestigde instelling tijdens het maandelijkse overleg over het monetaire beleid vooralsnog geen wijziging aan te brengen in de officiële tarieven. Het belangrijkste daarvan, de zogeheten herfinancieringsrente, blijft staan op het vanuit historisch perspectief bezien nog altijd lage peil van 2,25 procent. De ECB berekent dat percentage als vergoeding over de leningen die zij verstrekt aan de commerciële banken.In december zette de bank voor het eerst in vijf jaar een stap naar boven. Het ging daarbij om een aanpassing van 25 basispunten ofwel 0,25 procent.
Volgens Trichet neemt het risico van een aantrekkende inflatie toe. In zijn toelichting op de stand van zaken benadrukte hij gistermiddag in dit verband enkele malen „waakzaam” te zullen zijn. Dat woord gebruikte hij ook op weg naar de vorige verhoging van de rente en bevestigde de inschatting van de markten dat een nieuwe ingreep in het verschiet ligt.
De bankpresident beschouwt die verwachting naar zijn zeggen als „redelijk.” Tegelijk herhaalde hij zijn eerdere opmerking dat de ECB niet het voorbeeld van de Amerikaanse Fed zal volgen, die de afgelopen tijd onder aanvoering van de deze week teruggetreden president Greenspan een reeks van opwaartse bewegingen heeft toegepast. De laatste daarvan kreeg afgelopen maandag haar beslag en bracht de rente in de VS op 4,5 procent.
Het gevaar van een versnelling van het inflatietempo vloeit vooral voort uit de doorwerking van de fors geklommen olienoteringen in andere prijzen. Bovendien wijzen de monetaire autoriteiten erop dat de kredietverlening van de banken aan de private sector uitbreidt en ook dat biedt brandstof aan de geldontwaarding. Die bevindt zich momenteel op een niveau van 2,2 procent, terwijl de ECB als doelstelling hanteert de jaarlijkse mutatie op dit terrein onder de grens van 2 procent te houden.
Trichet denkt verder dat het herstel van de economie, ondanks de soms tegenstrijdige signalen, doorzet. De cijfers verschaffen een gemengd beeld. Zo zijn in het laatste kwartaal in Duitsland en Frankrijk, de twee toonaangevende landen binnen het eurogebied, de consumentenbestedingen vertraagd. De werkloosheid vertoonde een toename. De vertrouwensindicatoren gaven echter een gunstige ontwikkeling te zien. Ook de winsten van het bedrijfsleven en de koersen van de aandelen zitten flink in de lift. Wellicht wacht de ECB op nadere positieve berichten alvorens de rente te verhogen.