Binnenland

Sport moet Diamantbuurt verbroederen

AMSTERDAM - Betere integratie in beruchte buurten als de Amsterdamse Diamantbuurt kan slagen door ex-schoffies zélf in te zetten, denken veel deskundigen. Donderdag kregen zo’n twintig jongeren uit probleemwijken een roc-opleiding aangeboden waarmee ze in hun eigen wijk aan de slag gaan.

Jacob Hoekman
3 February 2006 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:26
AMSTERDAM – Jongeren maken de Amsterdamse Diamantbuurt onveilig. Om de hen aan een baan te helpen, de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en hen meer te laten bewegen, zijn zo’n twintig jongeren donderdag begonnen met een sportopleiding aan het ROC va
AMSTERDAM – Jongeren maken de Amsterdamse Diamantbuurt onveilig. Om de hen aan een baan te helpen, de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en hen meer te laten bewegen, zijn zo’n twintig jongeren donderdag begonnen met een sportopleiding aan het ROC va

„Ik heb een bepaalde status in de Diamantbuurt”, zegt Danny Möller Costa. „Ik heb zelf ook stomme dingen gedaan; ik weet waar ik die jongens op aan kan spreken.” Voor hem is het reden om in zijn buurt te willen werken aan een betere integratie.De 21-jarige Möller Costa is een van de ongeveer twintig jongeren die donderdag op het ROC van Amsterdam (RocvA) het startschot gaven voor hun tweejarige opleiding tot assistent activiteitenbegeleider. Het doel: een einde aan de overlast van jongeren en een verbetering van de leefbaarheid in gebieden als de Diamantbuurt.

Deze buurt, waar allochtone jongeren al langere tijd een bepaalde terreur op straat uit te lijken oefenen, kwam de afgelopen weken opnieuw nadrukkelijk in het nieuws toen de ruiten van een Joods deelraadslid werden ingegooid. „Ik woon daar ook, parkeer mijn auto er zelfs. Mijn ruiten zijn nog heel”, zegt wethouder Paul Slettenhaar van de Amsterdamse deelgemeente Oud Zuid. Volgens Slettenhaar is „ongebonden sporten een heel goede manier om te integreren.”

Die overtuiging zijn meer bestuurders toegedaan. Donderdag resulteerde dat in de officiële ’aftrap’ -met een grote plastic bal- van de tweejarige sportopleiding voor jongeren uit de wijken.

„We combineren met dit project allerlei positieve dingen”, aldus de Amsterdamse wethouder Hester Maij (Sport), die donderdag de aftrap verrichtte. „We hebben de mogelijkheid iets aan de leefbaarheid van de buurt te doen. Tegelijkertijd bieden we risicojongeren de mogelijkheid van een opleiding en een baan. En natuurlijk is dit een prima kans om meer jongeren te laten bewegen. Een derde van alle Amsterdamse kinderen is te dik.”

De jongeren, die tijdens en na hun opleiding min of meer als sportambassadeurs in hun eigen wijk gaan werken, zijn geworven via buurtwerkers in de wijken Oud Zuid en Oud West. Voor het project is geld beschikbaar gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat had ook Integratie kunnen zijn, zegt wethouder Maij. „Het is én-én-én. Juist de samenhang van zo veel onderdelen maakt dit project zo bijzonder.”

Danny Möller Costa denkt dat sport een uitgelezen manier is om jongeren voor afglijden in de criminaliteit te behoeden. „Ik was zelf niet echt een rotjochie hoor”, verzekert hij, „maar natuurlijk heb ik ook wel eens wat gedaan. In mijn buurt hangen jongens vaak tot laat rond. Soms trappen ze deuren in. Vaak komt dat omdat ze geen goed voorbeeld hebben. Ik wil hen dat voorbeeld geven.”

„Dit project is vast niet dé oplossing voor de problemen in bijvoorbeeld de Diamantbuurt”, relativeert Slettenhaar. „Maar het kan in elk geval voor een deel de oplossing zijn. Er gebeuren veel slechte dingen. Dit is in elk geval een goed ding.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer