Binnenland

De Kolk in Nunspeet weer stap dichterbij

NUNSPEET - De realisering van bedrijventerrein De Kolk in Nunspeet is weer een stap dichterbij gekomen. Waar de Raad van State het plan in 1999 nog afkeurde, kan Nunspeet na jarenlang oponthoud binnenkort toch de bestemmingsplanprocedure opstarten.

Van onze verslaggever
3 February 2006 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Over twee weken buigt de commissie zich over het plan dat het college donderdag presenteerde. Wethouder H. Westerbroek (SGP) noemde deze stap op weg naar De Kolk een „mijlpaal. We kunnen nu doorpakken.”Het toekomstige bedrijventerrein beslaat 30 hectare en komt op het terrein waarop nu de Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) zijn gevestigd. Met de aanleg van De Kolk komt de gemeente tegemoet aan de sterke wens die onder de Nunspeetse ondernemers leeft om uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten. De Veluwse gemeente heeft zonder De Kolk geen grond meer beschikbaar voor bedrijven. De aanleg van een ontsluitingsweg stuitte op veel verzet bij milieuorganisaties en andere belanghebbenden, omdat Nunspeet midden in het Centraal Veluws Natuurmassief (CVN) ligt.

De gemeente is echter van mening dat het verlies aan natuur voor de weg ruimschoots gecompenseerd wordt door de sloop van de Generaal Winkelmankazerne, een defensiecomplex dat in een ander deel van de gemeente stond en geen dienst meer deed. Door die sloop kreeg de natuur er 80 hectare bij. Voor aanleg van De Kolk met ontsluitingsweg is niet meer dan ruim 30 hectare natuurgebied nodig.

Een ander belangrijk punt is dat vrachtverkeer van en naar de GPS voor steeds meer gevaar zorgt, omdat de voertuigen dwars door een dichtbevolkte woonwijk rijden. Een ontsluitingsweg zou de veiligheid in de oostelijke woonwijken sterk vergroten.

Het gesteggel rond De Kolk en de aanleg van een weg duurt al meer dan tien jaar. Bij het begin van de plannen, in 1993, zag het er allemaal rooskleurig uit. De gemeente had goede afspraken kunnen maken met de provincie en met defensie over de sloop van de kazernecomplexen. Nunspeet mocht op basis van die afspraak bedrijventerrein De Kolk aanleggen. Daarmee zou het bestaansrecht van de GPS gewaarborgd blijven. Bovendien zou het nieuwe bedrijventerrein De Kolk het verlies van banen dat de sloop van het defensiecomplex zou veroorzaken, compenseren.

De Raad van State gooide echter in 1999 roet in het eten door de afspraken tussen de provincie en het gemeentebestuur over een rondweg ongeldig te verklaren. De plannen verdwenen in de prullenmand.

Begin 2002 gloorde er weer hoop, omdat gedeputeerde Th. Peters aangaf zich hard te willen maken voor realisering van De Kolk. De gemeenteraad trok in datzelfde jaar 112.000 euro uit voor een onderzoek naar de vraag of het bedrijventerrein er niet alsnog kon komen. Diverse politieke partijen in Nunspeet namen vier jaar geleden de aanleg van De Kolk op in hun verkiezingsprogramma’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer