Binnenland

Remkes: Afslanking gemeenteraden

DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat het aantal raadsleden in Nederland terug moet van 9800 naar 8300.

Redactie politiek
2 February 2006 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Hij zei dat woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer. De maatregel houdt verband met de dualisering. Wethouders maken tegenwoordig geen deel meer uit van de raadsfracties. Hun plaatsen worden ingenomen door extra gemeenteraadsleden, waardoor de omvang van de raden is gegroeid. Dat moet volgens Remkes worden gecorrigeerd en wel bij de verkiezingen voor de gemeenteraden in 2010.Remkes zei dat ook de omvang van de Tweede Kamer ter discussie moet komen staan. Maar hij vindt dat het kabinet „terughoudendheid” past bij het doen van voorstellen hiertoe. Hij suggereerde dat die wel kunnen komen van het presidium, ofwel het bestuur van de Tweede Kamer, waarin alle fracties vertegenwoordigd zijn.

Eerder zeiden VVD-fractievoorzitter Van Aartsen en diens CDA-collega Verhagen ervoor te voelen de Tweede Kamer te verkleinen van 150 naar 100 leden. Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer is daar geen voorstander van.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt de vermindering van het aantal raadsleden al herhaaldelijk te hebben besproken met de minister. „Maar voor ons is daarbij randvoorwaarde dat het totale budget gelijk moet blijven, zodat de raadsleden kunnen professionaliseren. Stop het geld in opleiding en ondersteuning van raadsleden. Over die professionalisering horen we Remkes niet. Dit is een verkapte bezuiniging”, aldus een VNG-woordvoerder.

Politicoloog en onderzoeker P. Castenmiller pleit voor verhoging van het budget. Hij stelt voor de vergoeding voor raadsleden aan te passen. In het programma TV Gelderland Actueel wees hij er woensdag op dat het raadslidmaatschap weinig aanzien geniet. Mogelijk zou het aanzien stijgen, als de vergoeding voor raadsleden omhoog zou gaan. Volgens Castenmiller wordt het raadslidmaatschap gezien als een bijbaantje en ook als zodanig vergoed, terwijl een actief raadslid er veel tijd mee kwijt is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer