Economie

Licht herstel beurzen na kleine crash

De effectenbeurzen hebben zich donderdagmorgen hersteld van de kortstondige verkooppaniek die woensdag uitbrak na het bekend worden van een enorm boekhoudschandaal bij het Amerikaanse telecomconcern WorldCom. In Amsterdam dook de beursgraadmeter AEX woensdagmorgen zelfs even onder de 400-puntengrens, maar later op de dag krabbelden de koersen weer op. Vanmorgen werd de opgaande lijn voortgezet op de beurzen in Europa en Azië.

Redactie economie
27 June 2002 10:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:39
Op de beurzen heerste paniek na het bekend worden van het Worldcom-schandaal
Op de beurzen heerste paniek na het bekend worden van het Worldcom-schandaal

In navolging van Wall Street, dat woensdag nauwelijks leed onder de neergang van WorldCom, openden de belangrijkste indices positief. De AEX-index stond kort na negenen op een plus van 1,5 procent bij 419,42 punten. Alle fondsen stonden op winst. Ook de andere belangrijke graadmeters in Europa wonnen meer dan een procent kort na de gong.

De Amsterdamse aandelenkoersen herstelden woensdagmiddag al van de kleine crash in de ochtenduren. De beursgraadmeter AEX daalde woensdagmorgen kort na de opening ruim 5 procent naar 395 punten, maar steeg daarna toch weer tot 413,17 punten aan het einde van de handelsdag. De beurs sloot daarmee nog wel 2,43 procent lager dan dinsdag. Op de andere Europese beurzen was een gelijke beweging te zien.

WorldCom maakte dinsdagavond na sluiting van Wall Street bekend dat er de laatste jaren voor een bedrag van circa 4 miljard dollar is gefraudeerd. Dankzij boekhoudkundig kunstgrepen leek het of de onderneming winst maakte, terwijl er in werkelijkheid verlies werd geleden.

De affaire bij WorldCom deed de beleggers op de Europese beurzen zo sterk twijfelen aan de integriteit van ondernemingen en hun boekhouders, dat alle sectoren woensdag op de beurs omlaaggingen. Van de 24 beursfondsen in de AEX eindigden er negentien op verlies. Dalers waren vooral de automatiserings- en technische bedrijven. Voor de financiële waarden kwam daarbij dat ze geld in het telecomconcern hebben gestoken en daar wellicht naar kunnen fluiten.

Woensdagmiddag trad er weer een herstel op toen de beurshandelaren zagen dat de koersen op Wall Street niet zo ver zakten als ze hadden verwacht. Wel stond de beurs in New York onder druk vanwege een snel verzwakkende dollar en het nieuwe boekhoudschandaal. Maar van de kortstondige verkooppaniek op Europese beurzen was in New York niets te merken.

De dollar daalde woensdag stevig door de malaise op de beurzen, terwijl de euro fors steeg. Even leek het erop dat de euro de een-op-eenverhouding met de Amerikaanse munteenheid zou bereiken, maar dat gebeurde niet. Woensdag sloot de koers op 0,9820 dollar na een slotkoers van 0,9680 op dinsdag.

Inmiddels zitten de beurzen al twee jaar in de problemen. Aan de sterke stijgingen sinds de tweede helft van de jaren negentig kwam in het voorjaar van 2000 een einde toen bleek dat de resultaten van de internet-, communicatie- en telecombedrijven tegenvielen. De hooggespannen verwachtingen over de ict-sector spatten als een zeepbel uit elkaar.

De onzekerheid nam helemaal toe toen de Verenigde Staten -de motor van de wereldeconomie- begin 2001 in een recessie raakten en veel beursgenoteerde ondernemingen met winstwaarschuwingen kwamen. In augustus 2001 gloorde er weer hoop, maar die werd snel de grond in geboord door de aanslagen in de VS van 11 september.

Al snel krabbelden de beurzen op, maar het beleggersvertrouwen kreeg een nieuwe klap na het bekend worden van de enorme boekhoudkundige fraudes bij het Amerikaanse energieconcern Enron. Door het uitblijven van een herstel van de Amerikaanse economie, tegenvallende winstcijfers en het ontdekken van financiële schandalen bij nog meer Amerikaanse bedrijven houdt de onzekerheid aan. De miljardenfraude bij WorldCom -jarenlang het paradepaardje van de telecomsector- betekent een nieuwe tegenvaller. Voor beleggers is het de vraag of de groei van met name de ict-sector niet op drijfzand was gebouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer