Overwinning SPD in Berlijn staat al vast
De overwinning voor de sociaal–democraten bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn staat al zo goed als vast, terwijl de kiezers pas zondag naar de stembus gaan. De verkiezingen zijn eerder dan gepland, omdat in juni van dit jaar de SPD het vertrouwen opzegde in de tienjarige samenwerking met de christen–democratische CDU.
Bondskanselier Gerhard Schröder hoeft zich geen zorgen te maken dat het SPD–bolwerk ook in Berlijn van zijn voetstuk wordt gestoten, zoals vorige maand in Hamburg gebeurde. Maar de financiële crisis en een schandaal bij de Berliner Bankgesellschaft, waardoor de zittende CDU–burgemeester Eberhard Diepgen tot aftreden werd gedwongen en waarbij ook de hoofdstad in financiële moeilijkheden raakte, hebben wel gevolgen voor de toekomstige deelstaatregering.
Na de breuk van de ’grote coalitie’ vormde de nieuwe burgemeester Klaus Wowereit (SPD) samen met de groenen een overgangsregering. De 48–jarige jurist genoot met zijn vriendelijke en charmante optreden naar buiten toe direct een grote populariteit bij de bevolking. Zijn openlijke verklaring over zijn homoseksualiteit deed daar geen afbreuk aan.
Toch was Wowereit in de aanloop naar de verkiezingen aanvankelijk niet zeker van een overwinning. De ex–communistische PDS schoof de charismatische Gregor Gysi, jarenlang landelijk partijleider, naar voren in de strijd om het burgemeesterschap. De 53–jarige Gysi is tot ver over de partijgrenzen erg populair, maar de begenadigde spreker zag zijn ster al spoedig verbleken bij die van Wowereit.
Het was ook met hulp van deze partij dat de SPD en de groenen een overgangsregering konden vormen. Zowel de SPD als de groenen willen na de verkiezingen graag op deze voet verder. Maar het staat nog lang niet vast dat zij samen genoeg zetels halen voor een dergelijke coalitie. Voorlopig komen zij uit op 44 tot 46 procent van de zetels. Eén ding is wel zeker: samenwerking met de CDU is in ieder geval uitgesloten.
Verkeerslicht
Een andere mogelijkheid is dat de SPD en de groenen samen met de Freie Demokratische Partei (FDP) een zogenoemde verkeerslichtcoalitie (rood, geel, groen) gaan vormen. Dit zou betekenen dat de FDP onder leiding van Günter Rexrodt voor het eerst in zes jaar weer zou terugkeren in het regionale parlement in de Duitse hoofdstad, waar 2,4 van de 3,4 miljoen inwoners kiesgerechtigd zijn.
De CDU komt zeker in de oppositiebanken terecht, maar niet zoals verwacht onder leiding van de voormalige landelijk partijleider Wolfgang Schauble. De relatief onbekende 35–jarige Berlijnse fractieleider Frank Steffel probeert het stemmenverlies voor CDU zoveel mogelijk te beperken. Haalde deze partij in 1999 nog 40,8 procent van de stemmen, volgens de huidige peilingen zal de CDU zondag niet meer dan 27 procent binnenhalen.