Economie

Rechter verbiedt knoeien met kilometertellers

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een forse klap uitgedeeld aan autobedrijven die knoeien met kilometertellers.

1 February 2006 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Het manipuleren van kilometerstanden is volgens de rechter „maatschappelijk zeer ongewenst” en „in strijd met ongeschreven regels.” Hij heeft een garagehouder uit Eindhoven verboden te knoeien met kilometertellers.De voorzieningenrechter deed zijn uitspraak in een kort geding dat de Stichting Nationale Autopas (NAP) en de brancheorganisaties Bovag en RAI tegen de Eindhovense garagehouder M. van Gaal hadden aangespannen. Deze organisaties hoopten dat het proefproces zou leiden tot een verbod op het knoeien met kilometerstanden. Alleen als er een geldige reden is, zouden garagehouders de kilometerstand van een auto mogen terugdraaien.

Volgens de rechtbank is er voldoende aanleiding om Van Gaal een compleet verbod op het manipuleren van kilometerstanden op te leggen. Het aanpassen van het aantal gereden kilometers is van groot belang voor de waarde van het voertuig. Bovendien is de stand een „aanknopingspunt” voor het periodiek onderhoud, zei de rechter.

De rechter heeft besloten de lijn van de belangenorganisaties te volgen. Als een klant een geldige reden heeft, mag Van Gaal de kilometerstand aanpassen. Daarbij denkt de rechter aan het aanpassen van het aantal gereden kilometers aan de juiste stand.

De klant moet voortaan een brief ondertekenen waarin hij verklaart een geldige reden te hebben. Mocht blijken dat hij heeft gelogen, dan moet hij een boete van 10.000 euro betalen aan de Stichting Nationale Autopas, aldus de rechter. Als Van Gaal zich niet aan de uitspraak houdt, krijgt ook hij een boete.

Bovag, RAI en de NAP vinden dat het oordeel van de rechter voldoende reden geeft voor een wettelijk verbod op het terugdraaien van kilometertellers. Tot dat verbod er is, zullen de organisatie knoeiers confronteren met de uitspraak van de rechter en mogelijk nieuwe kort gedingen aanspannen. Malafide bedrijven draaien volgens de organisaties jaarlijks meer dan 100.000 kilometerstanden terug. De schade hebben ze berekend op zeker 150 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer