Economie

Onvrede in Kamer over ontslagrecht

DEN HAAG - Bij de hervormingsplannen van de WW van minister De Geus van Sociale Zaken zorgde dinsdag het ontslagrecht voor onvrede en tweespalt in de Tweede Kamer.

Redactie economie
1 February 2006 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

VVD, D66 en PvdA vrezen dat straks werknemers door onduidelijke nieuwe wetsteksten nog steeds gedwongen worden om hun ontslag voor de rechter aan te vechten om hun WW-uitkering veilig te stellen.Verder denken VVD en D66 dat het ontslagrecht er niet eenvoudiger op wordt als een Kamermeerderheid van CDA en PvdA het plan doorzet om een koppeling te maken met scholing. Daardoor zouden werkgevers volgens de twee regeringspartijen eenzijdig worden belast.

Het CDA en de PvdA willen werkgevers die onvoldoende investeren in de kennis en inzetbaarheid van hun personeel, een hogere ontslagvergoeding laten betalen. Het extra geld kunnen werklozen dan alsnog steken in scholing om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren.

Over het algemeen kunnen de plannen van De Geus om het recht op een werkloosheidsuitkering in te perken, rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Alleen kleinere oppositiepartijen, zoals GroenLinks, SP en de ChristenUnie, vinden de plannen te veel gericht op bezuinigingen in plaats van het helpen van werklozen bij het vinden van een nieuwe baan.

Verder riep tijdens het debat een meerderheid in de Kamer minister De Geus op om WW’ers die mantelzorg of vrijwilligerswerk verlenen, meer te ontzien. CDA en PvdA vinden dat de bewindsman ruimhartiger moet zijn bij het vrijstellen van werklozen van de sollicitatieplicht wegens bijvoorbeeld de zorg voor een zieke partner.

In de wetsvoorstellen van De Geus heeft uitkeringsinstituut UWV weliswaar de bevoegdheid om ontheffing van de sollicitatieplicht te verlenen op basis van individuele omstandigheden van een werkloze, zoals zijn positie op de arbeidsmarkt. „Maar het is een uitgeklede regeling”, aldus PvdA-Kamerlid Noorman. Haar collega Verburg van het CDA stelde dat De Geus „niet zo schoorvoetend moet zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer