Buitenland

Rusland en China willen sancties tegen Iran voorkomen

MOSKOU/TEHERAN (ANP/AFP/DPA/RTR) – Rusland en China willen met een bezoek aan Iran voorkomen dat de crisis over het kernprogramma van het land verder escaleert. Russische en Chinese diplomaten gaan daarom proberen om Teheran over te halen mee te werken met het IAEA, het Internationaal Atoomenergie Agentschap, zei de Russische minister Lavrov dinsdag.

1 February 2006 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloten dinsdag dat de raad zich moet buigen over het omstreden nucleaire programma.De beslissing van Groot–Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China maakt sancties tegen Iran mogelijk. Iran heeft al gezegd dat de stap naar de Veiligheidsraad het einde van alle diplomatieke overleg betekent. Daarom willen Rusland en China proberen de kwestie alsnog diplomatiek op te lossen.

De kansen daarop werden dinsdagavond echter kleiner door de conclusies uit een uitgelekt rapport van de IAEA, waaruit blijkt dat Iran is begonnen met de voorbereidingen voor de verrijking van uranium. Het VN–agentschap hekelt in het rapport dat het niet met een belangrijke Iraanse atoomwetenschapper mag spreken of kopieën mocht maken van documenten „die verband houden met de productie van kernwapens."

Iran reageerde dinsdag verontwaardigd op de doorverwijzing van het nucleaire dossier. „Er is geen juridische basis om de Iraanse zaak naar de Veiligheidsraad te verwijzen. De Europeanen komen in de problemen als ze het toch doen", verklaarde Gholamreza Aghazadeh, hoofd van het Iraanse atoomenergiebureau.

De directeur zei nog steeds te geloven in een diplomatieke oplossing. Maar het hoogste nationale veiligheidsorgaan liet weten dat elk diplomatiek overleg van tafel gaat, zodra de zaak naar de Veiligheidsraad wordt geschoven.

OPEC–leden Libië en Venezuela waarschuwden dat de olieprijzen weleens kunnen gaan stijgen als de Veiligheidsraad wordt ingeschakeld. De Libische Energieminister Shatwan zei: „Dit probleem begint zijn effecten te krijgen op de markt. Iedereen is bang dat er iets zal gebeuren en wil zijn voorraden zeker stellen. Daarom gaan de prijzen omhoog." Iraans olieminister Kazem Vaziri reageerde echter dat er geen reden is om de uitvoer van olie te staken.

Rond het Iraanse nucleaire programma zijn de spanningen hoog opgelopen. De internationale gemeenschap is bang dat Teheran kernwapens maakt, maar Iran zelf zegt alleen kernenergie te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Teheran liet dinsdag weten gewoon door te gaan met onderzoek en ontwikkeling van het atoomprogramma, omdat Iran daarmee in zijn recht staat.

Iran kondigde onlangs al aan weer uranium te gaan verrijken. Daardoor staat de al jaren slepende kwestie weer op scherp. Formeel moet de ’atoomwaakhond’ IAEA zich nu eerst over de zaak–Iran buigen. Dat gebeurt al eind deze week tijdens een spoedzitting van het IAEA–bestuur in Wenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer