Binnenland

„Dreigend tekort aan zorg bij dementie”

DEN HAAG - Zonder extra inspanningen zullen er in Nederlandse verpleeghuizen steeds minder gekwalificeerde beroepskrachten beschikbaar zijn voor ouderen met dementie, terwijl deze groep in aantal alleen maar toeneemt.

Binnenlandredactie
31 January 2006 22:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

Psychogeriater dr. B. Miesen zei dat vanmiddag tijdens zijn intreerede als lector aan de Haagse Hogeschool.In navolging van Alzheimer Nederland spreekt Miesen van een dreigende nationale ramp en van een urgent en omvangrijk maatschappelijk probleem dat nauwelijks is te overschatten. „Over circa tien jaar telt Nederland meer dan 300.000 mensen met dementie. Naar schatting zal slechts voor een klein deel van deze populatie een plaats in een zorginstelling beschikbaar zijn. Dat is volstrekt onvoldoende om patiënten voor wie thuis wonen onverantwoord is geworden, naar behoren op te vangen.”

Bijna 11 procent van de Nederlandse bevolking van 65 jaar en ouder lijdt op dit moment aan dementie. Ruwweg zijn dat meer dan 250.000 oudere mensen. Meer dan 65.000 van hen verblijven in een instelling, hetgeen betekent dat driekwart van de mensen met dementie nog thuis woonachtig is.

Volgens cijfers over 2003 van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging werken er meer dan 127.000 personen in de zorg voor ouderen: bijna 64.000 in verzorgings- en meer dan 63.000 in verpleeghuizen. Opvallend is volgens Miesen dat hun gemiddelde leeftijd de laatste tien jaar van bijna 34 tot bijna 40 jaar steeg. Het deel dat het beroep vaarwel zegt daalde van ruim 6 tot 3 procent over de laatste vijf jaren. Volgens Miesen blijkt daaruit een stuk standvastigheid en toewijding.

De zorg voor mensen met dementie en hun familie omschrijft Miesen in zijn rede als een specialisme dat gestoeld hoort te zijn op deskundigheid en professionaliteit. „Daar staat lijnrecht tegenover dat het huidige kwaliteitsniveau van de in dit verband relevante beroepsbeoefenaren in de praktijk vooralsnog achterblijft. Bovendien wordt het vooruitzicht van een carrière in de psychogeriatrie als gevolg van diverse overheidsmaatregelen en andere maatschappelijke ontwikkelingen er voor menigeen niet aantrekkelijker op.”

Het lectoraat kwam tot stand op initiatief van Woon- en Zorgcentra Haaglanden (WZH) in samenwerking met zorgketen Florence en de Haagse Hogeschool en is bedoeld om de kennisoverdracht en professionalisering in het werkveld van de psychogeriatrie te bevorderen. Ook zal het lectoraat onderzoek doen naar de kwaliteit van de opleiding van verzorgenden in de instellingen, naar hun zelfbeeld, hun tevredenheid met het werk en hun beeldvorming over het vak.

De Haagse Hogeschool verzorgt inmiddels openbare colleges ”Oriëntatie op Dementie” en algemene introductiecursussen over de ziekte en het verloop daarvan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer