Tokio en Seoul komen met ‘WK-verklaring’
De Japanse premier Koizumi en de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung presenteren maandag een gezamenlijke verklaring die het begin moet markeren van „een nieuw tijdperk voor Japans-Koreaanse relaties.”
Koizumi en Kim ontmoeten elkaar de dag na de WK-finale in Yokohama, aldus het Japanse persbureau Kyodo woensdag. Japan en Zuid-Korea zijn gezamenlijk gastlanden van het WK voetbal.
Eerder deze week werd al bekend dat Kim Dae-jung tijdens zijn bezoek aan Japan keizer Akihito zal uitnodigen voor een bezoek aan zijn land. Kim gaat zondag voor drie dagen naar Japan. Hij is er onder meer voor de finale van het WK voetbal. De maandag en dinsdag na de eindstrijd zijn bedoeld voor politiek overleg en een lunch bij de Japanse keizer.
Beide Aziatische naties hebben een moeilijke relatie. Op papier is alles koek en ei, maar voor vele Koreanen is Japan nog altijd vooral een voormalige brute kolonisator. Kern van het kwaad is de Japanse militaire bezetting van het Koreaanse schiereiland tussen 1910 en 1945. De Koreanen mochten in die periode van onderdrukking hun taal niet langer spreken en ze werden gedwongen Japanse namen aan te nemen. Duizenden Koreaanse vrouwen werden gedwongen als seksslavinnen te werken voor het keizerlijke Japanse leger.
De Japanse kolonisatie heeft diepe wonden gereten in het sinds 1953 politiek gespleten Korea. Hoewel Tokio en Seoul sinds 1965 weer normale betrekkingen onderhouden, zijn de haatgevoelens die veel Koreanen tegen Japan koesteren, allerminst verdwenen. Zelfs onder de jonge Zuid-Koreanen is er een grote groep die Japan ronduit haat. Ze verwijten het Land van de Rijzende Zon vooral dat het nimmer echt spijt heeft betuigd en ze wijzen ook steevast op de discriminatie van de ongeveer 500.000 etnische Koreanen in Japan.
Een bezoek van de Japanse keizer aan Zuid-Korea zou een doorbraak zijn in de diplomatieke relatie. Kim nodigde de keizer overigens ook in 1998 uit, maar toen zonder resultaat. De Zuid-Koreaanse Nobelprijswinnaar hoopt dat hij nu meer succes heeft.
Eerder dit jaar brachten een neef van de keizer, prins Takamado, en zijn vrouw een bezoek aan Zuid-Korea. Zij waren daarmee de eerste leden van de keizerlijke familie die een officieel bezoek brachten aan het land. Tussen 1970 en 1990 bezochten leden van de keizerlijke familie Zuid-Korea sporadisch, maar al deze trips waren privé.