Aanbeveling EP over abortus wekt onrust
Leiders van de Rooms-Katholieke Kerk op Malta hebben in een verklaring hun „ernstige bezorgdheid” geuit over een ontwerprapport van het Europees Parlement (EP) waarin wordt aangedrongen op legalisatie van abortus in alle huidige en toekomstige lidstaten van de EU.
Malta treedt waarschijnlijk in 2004 toe tot de Unie. Op het eiland is afbreking van een zwangerschap officieel niet toegestaan. Aartsbisschop Mercieca en andere geestelijken doen een beroep op „alle vertegenwoordigers van de bevolking” zich te keren tegen de opvatting die naar verwachting een meerderheid van het EP volgende week zal uitspreken.
De tegenstanders van aansluiting bij de EU in het ministaatje in de Middellandse Zee grijpen de gelegenheid aan om te benadrukken dat Malta straks allerlei zaken opgelegd krijgt die het niet wenst. Daarbij wijzen zij ook op de mogelijkheid van echtscheiding, waarvoor de nationale wetgeving tot dusver evenmin ruimte biedt.
Het omstreden rapport van het EP handelt over „seksuele en reproductieve gezondheid en rechten” en is begin deze maand reeds goedgekeurd door de commissie rechten van de vrouw in het Europees Parlement. Op 4 juli wijdt de voltallige vergadering er in Straatsburg een debat aan.
De resolutie die dan in stemming komt, bevat de erkenning dat het beleid ten aanzien van onderwerpen als seksuele voorlichting, informatie over gezinsplanning, het verstrekken van anticonceptiemiddelen en abortus onder de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke landen valt. „Maar de EU kan een ondersteunende rol spelen door de uitwisseling van optimale praktijken”, luidt een toevoeging daarbij.
Vervolgens beveelt het EP aan overal in de Europese Unie het beëindigen van een ongewenste zwangerschap te legaliseren. Voorts behoort die medische behandeling voor iedereen toegankelijk te zijn en moet zij op een veilige manier worden uitgevoerd. Bij advisering dient er, zo vermeldt de resolutie verder, wel aandacht te zijn voor gezondheidsrisico’s van fysieke en psychische aard en voor alternatieve oplossingen, zoals adoptie en beschikbare vormen van hulpverlening.
Het abortusbeleid verschilt per lidstaat. Ierland kent binnen de EU in huidige samenstelling de meest restrictieve benadering. Daar is de ingreep alleen vrijgegeven voor situaties waarin het leven van de vrouw gevaar loopt. Ook in Spanje en Portugal zijn strakke bepalingen, maar de praktijk wijkt daarvan af. In Polen, dat deel uitmaakt van de groep van aspirant-leden, is abortus verboden.