Economie

Kroes: overname Arcelor zorgvuldig bekijken

BRUSSEL (ANP) – Europees Commissaris Kroes (Concurrentie) heeft gezegd dat ze zorgvuldig gaat kijken naar de beoogde overname van het Europese staalbedrijf Arcelor door het Indiase Mittal Steel.

31 January 2006 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

„Maar ik kan de overname uitsluitend beoordelen op criteria voor concurrentie. De Europese regels laten geen ruimte voor andere overwegingen", zei Kroes dinsdag in een commissievergadering van het Europees Parlement in Brussel.Kroes reageerde daarmee op Franse zorgen. De Franse overheid is bang voor de banen van de 30.000 Arcelor–werknemers in Frankrijk. ’s Werelds grootste staalfabrikant, Mittal Steel, bood vorige week 18,6 miljard euro voor Arcelor, nummer twee in de sector. Arcelor raadt zijn aandeelhouders echter af op het bod in te gaan.

Arcelor acht het mogelijk dat het een internationale partner zoekt om zich Mittal van het lijf te houden. Guy Dollé, bestuursvoorzitter van Arcelor, verklaarde in een vraaggesprek met de Franse krant La Tribune van dinsdag dat een partner in Europa uit concurrentieoverwegingen niet voor de hand ligt. Een partner van daarbuiten zou volgens hem wel mogelijk zijn.

Later deze week heeft Dollé een ontmoeting met de topman van het Japanse Nippon Steel. Deze ontmoeting stond al op de agenda voordat Mittal zijn bod uitbracht. Volgens analisten is Nippon Steel de enige onderneming die als reddende engel voor Arcelor kan fungeren, maar Dollé zegt daar niet met het Japanse concern over te hebben gesproken.

Dollé zette in het vraaggesprek vraagtekens bij de veiligheidsnormen die Mittal hanteert. „Bij een vestiging in Frankrijk doen zich volgens onze informatie veel meer ongevallen voor dan bij Arcelor".

Mittal is geen Europees concern. Het werkt voornamelijk in Oost–Europa, de Verenigde Staten en Zuid–Afrika, aldus Dollé. Driekwart van alle fusies mislukt als gevolg van uiteenlopende bedrijfsculturen, zo betoogde de topman.

Arcelor is ontstaan door een fusie van een Luxemburgse, een Franse en een Spaanse staalproducent. De betrokken landen maken zich zorgen over de gevolgen van de eventuele overname voor de werkgelegenheid. De regering van Spanje liet dinsdag weten samen te willen werken met de overheden van Luxemburg en Frankrijk in de verdere ontwikkelingen.

Mittals topman Lakshmi Mittal heeft dinsdag een onderhoud gehad met de Luxemburgse premier Jean–Claude Juncker. Mittal noemde de besprekingen „constructief" en liet weten dat er verder gepraat wordt. Hij gaf nog eens aan de statutaire vestiging van zijn bedrijf te willen overhevelen van Rotterdam naar Luxemburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer