Economie

Mkb zwaarder belast dan grote bedrijven

DELFT - De verschillen in belastingdruk tussen grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn de afgelopen jaren drie keer zo groot geworden. Vooral de stijging van energiebelasting en loonbelasting hebben voor de kleinere bedrijven nadelig uitgepakt.

Redactie economie
31 January 2006 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

Dat blijkt uit een berekening van het economisch onderzoeksbureau EIM, dat in opdracht van MKB-Nederland de belastingdruk voor klein- en grootbedrijf in de periode tussen 2000 en 2004 in kaart bracht. Dit gebeurde met het oog op de kabinetsplannen om de belasting over de winst te herzien.Het EIM concludeerde dinsdagmorgen dat de kleine en middelgrote bedrijven voor veel inkomstenbelasting en hoge milieuheffingen opdraaien. In 2004 betaalde het bedrijfsleven in totaal 93 miljard aan belastingen via inkomen, winst, kostprijsverhogende belastingen en lokale belastingen. Van de afgedragen belasting van het mkb is 54 procent loon en inkomstenbelasting, bij het grootbedrijf 44 procent. Het mkb is duidelijk arbeidsintensiever, omdat meer dan de helft van de totale betaalde belasting door het mkb via loon- en inkomstenbelasting plaatsheeft.

Een andere grote belastingbron is de vennootschapsbelasting, bij het mkb goed voor een kwart van de betaalde belasting. Bij het grootbedrijf neemt deze post een derde van de belastingdruk in beslag. Wat opvalt is dat op het arbeidsintensieve midden- en kleinbedrijf de milieubelasting veel zwaarder drukt dan op het grootbedrijf. In 2006 zal deze druk verder toenemen, omdat de energiebelasting met 100 miljoen is toegenomen en volledig voor rekening komt van de gezinnen en van het mkb. Ook de productie van het midden- en kleinbedrijf wordt volgens het EIM zwaarder belast dan die bij grote ondernemingen.

Opvallend is de stijging van de lokale lasten voor de ondernemers gedurende de onderzochte periode. Die zijn voor het gehele bedrijfsleven enorm gestegen. „Met ruim 20 procent is de stijging buitenproportioneel”, aldus het rapport. „Het absolute bedrag is ten opzichte van de rijksbelasting relatief laag, maar de irritatie bij de ondernemers over deze belastingen is groot.” Er zijn elf verschillende vormen van belasting mogelijk en de invulling kan per gemeente verschillen.

Volgens het EIM wordt door de zware belastingdruk de groei van het mkb bij een aantrekkende economie belemmerd. Om ruimte te geven aan economische groei en het scheppen van banen te versterken, bepleit MKB-Nederland lastenverlichting voor ondernemers. „Investeren moet aantrekkelijker worden, arbeid moet goedkoper worden en groei moet worden beloond.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer