Grondvlak
De reformed congregation of New Zealand te Carterton (een gemeente die behoort tot het Nederlandse kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten) gaat een nieuwe kerk bouwen.
De oude kerk werd te oud. Daarbij komt dat de High Street, waaraan de oude kerk staat, steeds drukker wordt, waardoor er parkeerproblemen ontstaan. In de nieuwe kerk komt meer zaalruimte, bedoeld voor verenigingswerk en rouw- en trouwdiensten. De nieuwbouw begint volgende maand. In de tussentijd komt de gemeente bijeen in de aula van de bij de kerk behorende Ponatahi Christian School.
De reformed congregation werd geïnstitueerd in 1979. Van 1974 tot 1992 werd zij gediend door evangelist J. J. Groen, en sinds 2000 door ds. A. T. Vergunst. De gemeente telt ongeveer 150 leden en doopleden.
Renovatie Capelle a/d IJssel
De gereformeerde gemeente in Capelle aan den IJssel (West) is bezig met een renovatie van haar kerkgebouw (Doormanstraat). De Moriakerk, die dateert uit 1953, valt onder Monumentenzorg. De kerk wordt vanbinnen opnieuw geschilderd, plafonds worden vernieuwd en er komen nieuwe kroonluchters. In de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden, houdt de gemeente samen diensten met de gereformeerde gemeente te Rotterdam-Centrum in de kerk aan de Boezemsingel. Op zondag 19 februari neemt de gemeente de eigen kerk weer in gebruik.
Kerk Beekbergen opgeknapt
Leden van de hervormde gemeente in Beekbergen kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van hun kerkgebouw. Wegens onderhoud aan het eeuwenoude gebouw moesten de kerkgangers gedurende drie zondagen uitwijken naar een zaal van het kerkelijk centrum dat achter de kerk staat. Gewoonlijk zit de kerk zondagsochtends met zo’n 400 mensen goed vol, terwijl het bezoekersaantal ’s avonds wat lager ligt. Omdat het kerkelijk centrum niet groot genoeg is voor alle bezoekers, werden er per zondag twee ochtenddiensten belegd.
„De kerk heeft enkele weken vol met steigers gestaan”, zegt J. Bijkerk, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. Het onderhoud was nodig omdat de kerk, een rijksmonument, licht begon te wijken. Ongeveer vijftig jaar geleden zijn de trekstangen uit de kerk verwijderd. Die zijn nu weer geplaatst om te voorkomen dat de kerk nog verder wijkt.
Tegelijkertijd is het stucwerk van de kerk aangepakt en is er gewit. „Veel van het werk is door vrijwilligers gedaan”, aldus Bijkerk.
De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd op de plaats van een nog oudere vroeggotische kerk. Een eeuw later werd er een koor met beschilderingen aan het gebouw toegevoegd. In 1842 schonk koning Willem I het orgel van de Oude Kerk in Apeldoorn bij de afbraak van dit gebouw aan Beekbergen. Het orgel is in de loop van de tijd diverse keren aangepast. Vorig jaar juni nog werd het grondig gerestaureerd.
Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen schonken het orgel in 1779 aan de Oude Kerk van Apeldoorn. Op het orgel werden oranje appels en een vers geschilderd als dank aan de stadhouder en zijn vrouw. Patriotten wilden in 1798 dat dit werd verwijderd. Maar dat gebeurde niet. Er werd slechts licht overheen geschilderd. In 1957 kwam het vers weer tevoorschijn.
Kerk Sellingen gesloopt
De gereformeerde kerk in het Groningse Sellingen wordt gesloopt. Dat meldt de nieuwssite persburo.net. Het kerkgebouw moet plaatsmaken voor een appartementscomplex voor ouderen. De gemeente Vlagtwedde, de gereformeerde kerk en een woningbouwcorporatie zijn daarover afspraken aan het maken, aldus de website.
Bij de appartementen komt een multifunctionele accommodatie van 325 vierkante meter met de mogelijkheden voor kerkelijke activiteiten zoals kerkdiensten. Het project past qua hoogte en ligging in de structuur van de Dorpsstraat.
Waarschijnlijk zijn de kerkelijke activiteiten in het appartementscomplex van tijdelijke aard. In het kader van Samen op Weg wordt de mogelijkheid onderzocht of op termijn de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in Sellingen samen gebruik kunnen maken van de hervormde kerk in het dorp.
Diaconaal werker Rotterdam
E. C. van Velzen is zondag bevestigd tot diaconaal werker van de hervormde gemeente van Rotterdam-Centrum. Hij zal werkzaam zijn binnen de wijkgemeente De Samaritaan. De bevestiging had plaats in de Prinsekerk en werd geleid door wijkpredikant ds. H. G. de Graaff. De Samaritaan is een van de wijkgemeenten die deel uitmaken van de hervormde gemeente van Rotterdam-Centrum. Elke wijkgemeente heeft een deel van het stadscentrum toegewezen gekregen om daar missionair en diaconaal aanwezig te zijn. Voor de stadswijk Rubroek is De Samaritaan verantwoordelijk.
In de jaren zeventig verloor de wijkgemeente haar vaste plek door de sloop van de Koninginnekerk. Na deze sloop, zwerft ze door de stad. De kerkdiensten worden op zondag roulerend door de stad gehouden, meestal in de Opstandingskerk of de Laurenskerk. Overigens bezoeken niet alleen mensen uit deze stadswijk de kerkdiensten.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen worden gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan worden gestuurd naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.