Binnenland

Jongeren dupe van fraude met pinpassen

Enkele tientallen jongeren in Almere en Lelystad zijn de dupe geworden van fraudeurs. Onbekende meisjes of jongens vragen jongeren of ze hun bankrekening en pinpas even mogen lenen tegen een bepaalde vergoeding. Uiteindelijk worden ze opgezadeld met een enorme schuld.

Van onze correspondent
27 June 2002 08:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

Politie Flevoland is in samenwerking met het Interregionale FraudeTeam (IFT) en het Landelijk Bureau Fraude van het Korps Landelijke Politiediensten een onderzoek gestart om de fraudeurs en ronselaars aan te kunnen houden. Ruim veertig Flevolandse jongeren zijn al verhoord. Dat heeft de politie in Flevoland woensdag bekendgemaakt.

Op schoolpleinen en in disco’s wordt jongeren met een mooi of zielig verhaal door andere jongeren gevraagd hun bankrekening, bankpas en pincode ter beschikking te stellen. Hierbij wordt hun beloofd dat ze enkele honderden euro’s krijgen als vergoeding. De ronselaars bouwen een vriendschapsband op met hun slachtoffers en maken misbruik van hun vertrouwen. Jongeren trappen hier vaak in omdat de beloning aantrekkelijk is of omdat ze verliefd raken op het meisje of de jongen.

Op de bankrekening wordt vervolgens een bedrag gestort dat van fraude afkomstig is. Daarna wordt de bankrekening leeggehaald. Op het moment dat de bank erachter komt dat het om een valse overschrijving gaat, wordt de bankrekeninghouder (de jongere) aangemerkt als fraudeur. Daarnaast haalt de bank het vals overgemaakte bedrag terug van de rekening. In Flevoland zijn gevallen bekend waarbij de schuld is opgelopen tot 15.000 euro.

De jongeren kunnen hiervoor een straf krijgen in de vorm van een gevangenisstraf of een geldboete. De benadeelde bank zal de gehele schade vorderen bij hen en ze komen bovendien op een zwarte lijst te staan waardoor het bijna onmogelijk wordt om een rekening te openen of een (hypotheek)lening aan te vragen.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar gaat een landelijke campagne van start om jongeren en hun ouders hiervoor te waarschuwen. De politie hoopt dat door goede voorlichting en waarschuwingen de animo onder jongeren om zich met dergelijke praktijken in te laten daalt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer