Dr. Fahner benoemd in Heverlee
Dr. Chr. Fahner (57) is benoemd als gasthoogleraar Nieuwe Testament aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Heverlee. De openheid van Heverlee voor de reformatorischen spreekt hem aan, zegt Fahner in een eerste reactie. „De situatie in België is heel anders dan die in Nederland. Men kent daar nauwelijks een gereformeerde traditie. Maar de eerstejaarsstudenten in Heverlee moeten wel de gereformeerde belijdenisgeschriften bestuderen. Er is grote openheid.”
Fahners benoeming past bij de partnerovereenkomst tussen de Christelijke Hogeschool Ede (CHE, (opleidingen godsdienst/pastoraal werk en godsdienstleraar), waar hij Nieuwe Testament doceert, en het Bijbelinstituut België (BIB). Dat laatste omvat de ETF en de Hogeschool voor Theologie en Praktijk. De partners BIB en CHE proberen op deze wijze elkaar aan te vullen en te versterken, met behoud overigens van hun eigen bestuurlijke vormen en theologische eigenheid. Eerder dit jaar werden dr. M. J. Paul en dr. P. A. Siebesma als oudtestamentici vanuit de CHE hoogleraar in Heverlee.
Fahner is aan de CHE ook verbonden aan het Dialektos Instituut, dat zich bezighoudt met het onderwijs en onderzoek van het bijbels Grieks, zowel in het Nieuwe Testament als in de Septuaginta. Fahner, die geruime tijd met een ernstige ziekte kampt, voelt zich de laatste tijd redelijk wel. „Ik hoop in september in Ede op therapeutische basis weer college te gaan geven.”
Het werk van Fahner in Heverlee zal enkele weken per jaar, met name in oktober en december, omvatten. De benoeming gaat officieel per 1 september in.
Zijn belangrijkste leeropdracht betreft het onderwijs in de methoden van onderzoek van het Nieuwe Testament, tekstkritiek en tekstgeschiedenis. Dat zijn onderwerpen die aan de basis liggen van de exegese van het Nieuwe Testament. Het accent van Fahners onderwijs ligt op de Evangeliën en de Handelingen. Ook het synoptisch probleem, waarover Fahner eerder publiceerde, behoort tot zijn leeropdracht. De sectie Nieuwe Testament in Heverlee wordt geleid door prof. dr. G. Vleugels, aangevuld met twee gasthoogleraren uit Amerika en Duitsland.
Het universitair onderwijs in België ziet er anders uit dan in Nederland. Na een driejarige basisopleiding volgt er een opleiding van twee jaar die overeenkomt met een doctoraalfase in Nederland. De ETF is een volwaardige universiteit in België en als theologische opleiding vergelijkbaar met de theologische universiteiten van Kampen (vrijgemaakt) en Apeldoorn (christelijk gereformeerd). Het is de bedoeling dat Fahner in de doctoraalfase in het Engels zal doceren. Hij ziet mogelijkheden dat studenten van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond (die voor deel gefuseerd is met de CHE) doorstromen naar Heverlee en daar zelfs hun doctorstitel kunnen behalen.
Reeds eerder is uitgesproken dat de samenwerking van de CHE en de ETF getuigt van de gemeenschappelijke identiteit van evangelische en reformatorische christenen. Samen stellen ze zich ten doel de bijbelgetrouwe theologie in de reformatorische en de evangelische kerken te versterken. Beide partners onderschrijven ook het gezag van de Heilige Schrift zoals geformuleerd in de Nederlandse Geloofsbelijdenis (artikel 2 tot en met 7) en de Chicago-verklaring over bijbelse onfeilbaarheid.
Fahner kan zich de vraag voorstellen wat een ambtsdrager van de Gereformeerde Gemeenten en docent aan de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO) van de Gereformeerde Gemeenten in Heverlee moet doen. „Het feit dat ik doceer aan de CGO maakt geen principieel verschil met betrekking tot het doceren in Ede en in Heverlee. Evangelisch betekent in België wat in de Angelsaksische wereld evangelicaal wordt genoemd. Het gaat in Heverlee om een bijbelgetrouwe opleiding waar men onvoorwaardelijk buigt voor het gezag van de Schrift.”
Evangelischen in België zijn onderling soms tamelijk verschillend en komen allen in Heverlee samen, zegt Fahner. „Wat mij erg aanspreekt is de grote openheid om naar elkaar te luisteren. De studenten zijn bereid de reformatorische traditie beter te leren kennen. Wie kerkenwerk in Nederland wil doen, moet de reformatorische traditie kennen. Er zijn natuurlijk verschillen tussen reformatorischen en evangelischen, maar die zijn er ook onder de kerken die samen de gereformeerde gezindte heten. Het komt erop aan of je op een gemeenschappelijke basis elkaar kunt aanspreken.”