Nibud: Train energiebedrijven
UTRECHT - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit ervoor dat de leveranciers van gas, licht en water hun personeel (laten) trainen in het herkennen van probleemklanten en het begeleiden bij de betaling, zodat betalingsachterstanden kunnen worden voorkomen.
Een woordvoerster zei dit zaterdag naar aanleiding van de conclusie van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet, dat zeker duizend en vermoedelijk duizenden huishoudens afgesloten zijn van elektriciteit, gas en soms ook water.Het Nibud traint al enkele jaren personeel van woningbouwverenigingen, met goede resultaten. Het pleit voor budgetteerles op school, zodat kinderen leren goed met geld om te gaan. Bovendien moeten mensen leren niet te schromen om hulp te vragen.
Het Nibud merkt dat mensen sneller worden afgesloten van gas, licht en water. „Alle leveranciers zijn strikter geworden, onder het motto: regels zijn regels”, aldus de woordvoerster.
PvdA-parlementariër Crone zei zaterdag op Radio 2 dat moet worden onderzocht of energiebedrijven wel voldoende contact hebben met sociale diensten voordat ze een huishouden afsluiten van elektriciteit en eventueel gas.
Zeker duizend en vermoedelijk duizenden Nederlandse huishoudens leven zonder elektriciteit en vaak ook zonder gas. Een aantal van hen ontbeert ook stromend water. Hun inkomen is zo laag dat ze het geld niet hebben om na een afsluiting wegens betalingsachterstand opnieuw aangesloten te worden.
Dat leerde vrijdag een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet NVVK, die mensen helpt met problematische schulden. Voorzitter G. Jaarsma van de NVVK zei vrijdag dat ze vaak de ongeveer 500 euro niet hebben om opnieuw aangesloten te worden. Daarom zou dat via afbetaling moeten kunnen, vindt Crone. Hij gaat vragen stellen aan minister Brinkhorst van Economische Zaken.
Intussen blijft de energievoorziening ook op grotere schaal reden tot zorg geven. Zaterdag besloot het Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Unie dat de Europese ministers van Energiezaken op 14 maart in Brussel bijeenkomen om zich te buigen over de recente leveringsproblemen met gas. Volgens de Oostenrijkse minister van Economische Zaken Bartenstein is een betere coördinatie nodig om problemen met de gasvoorziening, zoals begin deze maand, te voorkomen.
Europees commissaris Piebalgs (Energie) zal in maart ook een groenboek presenteren met voorstellen voor een betere afstemming en meer samenwerking tussen de 25 EU-lidstaten. Bartenstein wil overigens geen afspraken maken over de wijze van energievoorziening. „Elke lidstaat moet vrij zijn om zelf te bepalen hoe deze voorziet in de energiebehoeften. Voor Oostenrijk blijft dat echter betekenen dat kernenergie voor ons geen optie is”, aldus de bewindsman in een verklaring.