Brinkhorst: VS star in handelsoverleg
DAVOS (ANP) - De besprekingen over een vrijere wereldhandel zijn vrijdag na een onderbreking van een maand weer opgepakt. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei geen grote verwachtingen te hebben van het overleg, dat in het Zwitserse skioord Davos wordt gehouden.
De bewindsman uitte andermaal kritiek op de Verenigde Staten, die volgens hem pas in beweging willen komen als de Europese Unie eerst toezeggingen doet. In de mondiale handelsbesprekingen gaat het er juist om dat iedereen opschuift, aldus de bewindsman. Gebeurt dat niet, dan dreigt het overleg in de gevarenzone te komen, zei Brinkhorst.De verstandhouding tussen de EU en de VS stond tijdens de handelsconferentie vorige maand in Hongkong flink onder druk. In het Europese kamp werd toen verontwaardigd aangekeken tegen pogingen van de VS om de EU te isoleren. In die houding zei Brinkhorst geen verandering te zien.
De conferentie in Hongkong leverde een overeenkomst op over onder meer het afschaffen van handelsverstorende exportsubsidies in de landbouw. Daarnaast werden afspraken gemaakt over markttoegang van arme landen tot de markten van rijke landen. Een onbelemmerde toegang zoals bij de EU bleek echter niet haalbaar.
Het overleg in Davos zal voornamelijk een informeel karakter hebben, maar is toch van belang omdat er binnen afzienbare tijd nieuwe afspraken moeten worden gemaakt over verdere liberalisering van de wereldhandel. Eind april moeten de eerste concrete resultaten worden geboekt.
Een aantal heikele punten moet nog worden geregeld. Het gaat daarbij vooral om invoertarieven voor landbouwproducten, een onderwerp dat binnen de EU gevoelig ligt. De belangrijkste andere onderwerpen vormen het afschaffen van tarieven voor industriegoederen en liberalisering van de dienstensector, wat voor de EU weer van groot belang is.
De EU heeft in het handelsoverleg vooral te maken met de Verenigde Staten en met opkomende markten als Brazilië en India. Brazilië is bezig een belangrijke landbouwnatie te worden en heeft dus belang bij het afschaffen van invoertarieven. In de onderhandelingen over industriegoederen en de dienstensector wordt juist van ontwikkelingslanden een inspanning verwacht.
De onderhandelingen begonnen eind 2001 en zijn tot nu toe moeizaam verlopen en hebben al een jaar vertraging opgelopen. Hongkong was een tussenstap die wel overeenstemming opleverde, maar belangrijke obstakels moeten nog worden genomen. De bedoeling is dat de zogeheten Doharonde (zoals de onderhandelingen heten) dit jaar wordt afgerond.