Economie

Aanvraag derogatie vlot niet

DEN HAAG - Boeren lijken massaal tot het laatste moment te wachten met hun aanvraag voor deelname aan de soepeler mestregeling, de zogeheten derogatie.

Redactie politiek
26 January 2006 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

Van de 28.000 boeren die meer mest mogen uitrijden dan de voorgeschreven 170 kilo stikstof per hectare hebben zich er tot nu toe ruim 10.000 gemeld.De aanvraag voor derogatie moet voor 1 februari binnen zijn bij de dienst regelingen van het ministerie van Landbouw. „Als de melding de komende dagen niet binnen is, verspeelt de ondernemer de mogelijkheid om dit jaar meer mest te mogen uitrijden op zijn land”, waarschuwt minister Veerman van Landbouw.

Tegelijk met de aanvraag moeten boeren ook opgave doen van de hoeveelheid meststoffen die op 1 januari op het bedrijf aanwezig was.

Veerman en staatssecretaris Van Geel van Milieu hebben zich vorig jaar in Brussel zeer ingespannen om de derogatie binnen te halen. Dat is hun gelukt: boeren met minimaal 70 procent grasland krijgen de mogelijkheid om 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare uit te rijden in plaats van 170 kilo. Daarvoor moeten ze wel eerst toestemming hebben van het ministerie van Landbouw. Dat kan echter pas akkoord gaan als boeren hun aanvraag op tijd inleveren.

De procedure om toestemming te verlenen, loopt overigens vertraging op. Voor afgifte van de vergunning moet onderzoek via bodemmonsters aantonen dat meer mest op een bepaald stuk grond volgens de milieuregels wel kan. Ook moet een mestplan voor het stuk grond zijn goedgekeurd.

De laboratoria die de bodemmonsters onderzoeken, krijgen dit werk echter niet op tijd af. Daardoor kunnen ook de bemestingsplannen niet op tijd klaar zijn. Om te voorkomen dat boeren niet kunnen voldoen aan de voorwaarden, heeft minister Veerman in Brussel om uitstel tot 1 april gevraagd voor het voldoen aan de twee condities. Dat uitstel geldt echter niet voor de derogatieaanmelding. Die moet voor 1 februari worden opgestuurd.

Mestbeleidexpert M. Heijmans van boerenorganisatie LTO stelde donderdagmorgen dat het niet de schuld is van boeren dat ze hun aanvraag zo laat opsturen, maar dat het probleem bij de overheid ligt. „De dienst regelingen heeft zijn zaakjes niet op orde”, aldus Heijmans. „Veel boeren hebben een formulier aangevraagd voor de derogatie, maar nog steeds niet ontvangen.”

Het formulier is ook te downloaden vanaf de website van de dienst, maar de internetpagina „ligt er om de haverklap uit”, aldus de LTO-medewerker.

Telefonisch aanvragen van het formulier bij het LNV-loket levert eveneens problemen op. „De papieren zouden na een belletje binnen vijf tot tien dagen in huis zijn. Wij krijgen echter veel telefoontjes van boeren die na drie weken nog steeds niets hebben ontvangen.”

De dienst regelingen heeft de zaak verkeerd aangepakt, stelt Heijmans. De dienst heeft 28.000 brieven over derogatie verstuurd naar boeren die in het verleden minimaal 60 procent grasland hadden. „Daarmee dachten ze iedereen te bereiken die in aanmerking kan komen voor derogatie.”

LTO heeft echter geconstateerd dat veel boeren met een groot percentage grasland helemaal geen brief hebben gehad. „Het zou beter zijn geweest als de dienst regelingen alle veehouders een brief had gestuurd”, vindt Heijmans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer