Borst overweegt nieuw systeem orgaandonatie
Minister Borst van Volksgezondheid denkt over de invoering van een nieuw systeem van orgaandonatie. Volgens dat systeem is iedere burger donor, tenzij hij of zij daartegen bij leven expliciet bezwaar heeft aangetekend. In het televisieprogramma 2Vandaag zei Borst vrijdag „niets tegen het geen-bezwaarsysteem" te hebben.
Borst reageerde op het nieuws dat de Wet op de orgaandonatie (WOD) is mislukt. Vrijdag werd dat duidelijk uit een evaluatie van de drie jaar oude wet, die in opdracht van ZorgOnderzoek Nederland door TNO Preventie en Gezondheid is opgesteld. Volgens de evaluatie is het aanbod van donoren afgenomen in plaats van toegenomen.
In het huidige systeem kunnen mensen in een centraal register laten vastleggen of zij na hun dood hun weefsels en organen willen afstaan. Daartoe heeft iedere burger een verzoek gekregen, maar slechts 4,5 miljoen hebben gereageerd, van wie de helft toestemming voor donatie geeft. In veel Europese landen is het geen-bezwaarsysteem al geïntroduceerd. Volgens Borst zou dat dus ook in Nederland kunnen.
De Tweede Kamer reageert verdeeld op het slechte resultaat van de orgaanwet. CDA, D66 en GroenLinks willen vooralsnog niet tornen aan het beslissysteem, waarin mensen laten registreren of zij na hun dood hun organen wel of niet willen afstaan. Ze zeggen minister Borst een tweede kans te gunnen om de uitvoering van de wet te verbeteren. De fracties denken dat een brede publiekscampagne soelaas kan bieden.
De PvdA vindt dat de registratie op deze manier niet werkt en staat open voor alle varianten die meer donoren opleveren. De SP kiest ronduit voor het systeem waarbij mensen in principe donor zijn, tenzij ze hun bezwaar hebben vastgelegd.
De VVD wil inhoudelijk nog niet reageren. Woordvoerster Terpstra gaat eerst de conclusies zorgvuldig bestuderen voor zij commentaar geeft op deze „gevoelige materie, die zo belangrijk is voor veel zieke mensen." De Kamer wil wel zo snel mogelijk overleg over de kwestie met Borst.
Codicil
De WOD werd drie jaar geleden ingevoerd om meer donororganen te krijgen. Voor die tijd moesten mensen expliciet een donorcodicil invullen. Pas dan mochten hun organen na overlijden worden gebruikt. Critici waarschuwden drie jaar geleden al dat de nieuwe wet zeker niet beter zou werken.