Rutte wijst student op voordeel lenen
DEN HAAG - Staatssecretaris Rutte van Onderwijs gaat studenten wijzen op de voordelen van studieleningen.
De bewindsman meent dat veel studenten op dit moment te veel betaald werk verrichten. Daardoor maken ze onvoldoende voortgang met hun studie.De staatssecretaris gaf daarom woensdag het startsein voor een campagne die studenten op de voordelen van lenen wijst. Hij deed dat door een nieuwe brochure te presenteren van de IB-Groep, de organisatie die de studiefinanciering uitvoert. In de loop van het voorjaar volgen nog andere activiteiten om studenten op de voordelen van lenen te wijzen. Daarbij zal Rutte zich ook richten op ouders. Die adviseren hun kinderen zo min mogelijk te lenen voor hun studie. Tachtig procent van de studerenden volgt dit advies op.
Alle studenten krijgen een basisbeurs en als het inkomen van hun ouders laag is, komt daar een aanvullende beurs bij. Deze beurzen hoeven studenten niet terug te betalen als ze hun studie op tijd afronden. De hoogte van de basisbeurs met de eventuele aanvulling is echter onvoldoende om de studie en de eventuele huisvestingskosten te betalen. Daarom hebben bijna alle studenten een bijbaantje.
In plaats van te gaan werken, kunnen studenten er ook voor kiezen om via de IB-Groep een aanvullende lening af te sluiten tegen een laag rentepercentage (2,74 procent voor 2006). Afhankelijk van hun inkomen na afloop van de studie, betalen ze het geleende bedrag plus de rente geheel of gedeeltelijk terug. Op dit moment maakt 22 procent van de studenten gebruik van de mogelijkheid een lening af te sluiten.
Uit woensdag gepresenteerd onderzoek blijkt dat 80 procent van de studenten de voorwaarden van studieleningen niet kent. De meesten weten wel wanneer ze recht hebben op een lening, maar de kennis over afbetalingsvoorwaarden en leentermijnen is beperkt. Als studerenden wel uitgebreid kennisnemen van de leenmogelijkheden, geven ze aan dat de voorwaarden aantrekkelijk zijn. Het positiefst zijn ze over de mogelijkheid om het leenbedrag tussentijds te wijzigen en over het relatief lage rentepercentage.