Binnenland

„Onzekerheden blijven in zaak–Khan"

DEN HAAG (ANP) – In de kwestie rond de Pakistaanse atoomspion Khan zullen altijd onzekerheden blijven bestaan. Een parlementair onderzoek zou daar niets aan veranderen, omdat sommige dingen niet met zekerheid met ja of nee zijn te beantwoorden.

25 January 2006 20:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Dat komt omdat de zaak al dertig jaar oud is en informatie niet volledig is te achterhalen.Dat zei minister Donner (Justitie) woensdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op een verzoek van GroenLinks en de SP. Zij verweten de fracties van CDA en de VVD én het kabinet een laconieke houding en laksheid om de zaak helder te krijgen. Donner en zijn collega’s Brinkhorst (Economische Zaken) en Remkes (Binnenlandse Zaken) wierpen dat verwijt verre van zich. Volgens hen zijn juist veel (export)regels de afgelopen jaren aangescherpt.

Khan werd in 1983 in Amsterdam tot een celstraf veroordeeld wegens diefstal van geheime informatie waarmee een atoombom kan worden gemaakt. Hij deed dat in de jaren zeventig toen hij bij de ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo werkte. Hij werd niet opgesloten, omdat er een vormfout was gemaakt en hij bovendien al gevlucht was naar zijn geboorteland. Met de kennis van Khan kon Pakistan een atoombom maken. In eigen land is hij een held.

SP–Kamerlid Van Velzen vond het „stuitend hoe laks gesproken wordt" over een van de „grootste schandalen uit de Nederlandse geschiedenis". Karimi (GroenLinks) wees op de vele waarschijnlijkheden die de ministers benoemden. Zo kreeg Khan waarschijnlijk niet de blauwdrukken van de atoomgegevens in handen, is niet duidelijk wat de rol van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA was en is het strafdossier van Khan waarschijnlijk volgens de regels vernietigd in verband met verjaring.

Donner zei dat van de vernietiging ten onrechte geen protocol is gemaakt. „Maar dit gebeurde destijds vaak niet". Dat betekent volgens Karimi dat niet is uit te sluiten dat het dossier toch ontvreemd is. Een onderzoek is volgens haar belangrijk voor de waarheidsvinding en om betere (juridische) regels tot stand te brengen. Ook wees ze erop dat er mogelijk nog steeds netwerken actief zijn rond Khan en zijn Nederlandse zakenpartner. Deze H.S. werd pas vorige maand in Alkmaar veroordeeld tot twaalf maanden cel wegens de illegale uitvoer van strategische goederen naar Pakistan tussen 1999 en 2002.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer