Binnenland

Hoogervorst: Overstappen verzekeraar niet probleemloos

DEN HAAG (ANP) – Het blijft „koffiedik kijken" hoeveel mensen op 1 maart een andere zorgverzekering hebben. Het lijkt erop dat 15 tot 20 procent, dus wellicht wel drie miljoen Nederlanders, overstappen.

25 January 2006 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

„Dat is nog nooit in enig land in Europa vertoond. Ik zou het heel wonderlijk vinden als dat in alle gevallen goed gaat", zei minister Hoogervorst van Volksgezondheid woensdag in de Tweede Kamer.Hoewel er al achterstanden zijn bij de administratieafdelingen van de verzekeraars, is het volgens de minister nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Hoogervorst heeft ooit zijn politieke lot aan de invoering van de Zorgverzekeringswet verbonden.

Een aantal fracties is bang dat overstappers in de financiële problemen komen. Wie overstapt, moet premie betalen vanaf 1 januari en krijgt van zijn oude verzekeraar de betaalde premie terug. De Kamer vroeg Hoogervorst ervoor te zorgen dat verzekeraars overstappers binnen tien dagen hun premie terugbetalen, omdat de nieuwe verzekeraar de rekening vanaf januari ook binnen tien dagen op zijn rekening wil zien. Maar volgens de minister kan hij dat niet van de verzekeraars eisen.

Op verzoek van het CDA zal Hoogervorst de verzekeraars vragen om niet meteen een incassobureau te sturen naar nieuwe klanten die niet binnen twee weken hun rekening hebben betaald. Hij adviseert mensen die nu nog willen overstappen, hun automatische incasso alvast op te zeggen. Op die manier hoeft de oude verzekeraar straks geen premies terug te storten.

De minister werkt aan mogelijkheden om het ’rondpompen’ van wanbetalers te voorkomen. Verzekeraars mogen verzekerden met een betalingsachterstand na ongeveer drie maanden royeren. Ze zijn tegelijkertijd verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, dus ook een net geroyeerde wanbetaler.

Hoogervorst denkt ook aan de mogelijkheid voor verzekeraars om loonbeslag te gebruiken bij een wanbetaler. Maar de zorgverzekeraars kunnen dat al en hebben daar geen zin in. Dat is een veel te omslachtige procedure.

De zorgverzekeraars willen klanten kunnen dwingen een betalingsregeling te accepteren, maar dat is in strijd met de wettelijke acceptatieplicht. Hoogervorst is niet van plan die acceptatieplicht daarvoor tijdelijk op te heffen.

De minister wilde niet toezeggen dat er een waarborgfonds komt voor de zorgkosten van onverzekerden. De oppositie wil dat, omdat steeds meer ziekenhuizen en verzekeraars op de centen letten als een onverzekerde voor de deur staat. Artsen klagen dat ze niet iedereen meer mogen helpen van de directie. De Amsterdamse professor I. Wolffers vraagt zich af wanneer Artsen zonder Grenzen zijn tenten in Nederland opslaat.

Hoogervorst zei dat hij het goed vindt als op de centen wordt gelet. Onverzekerden worden net als illegalen geholpen als ze levensgevaarlijk gewond bij een ziekenhuis aankomen, maar een heupoperatie is een ander verhaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer