Kamer verdeeld over burgerinitiatief
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is verdeeld over een plan om burgers de mogelijk te geven zelf voorstellen in te dienen in de Tweede Kamer.
Dat bleek woensdag bij een debat hierover. CDA, VVD en de kleine christelijke partijen voelen weinig voor invoering van het zogeheten burgerinitiatief. Alleen in afgezwakte vorm zijn ze bereid het te steunen. Deze fracties beschikken samen over een minieme meerderheid.Het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer heeft het voorstel ingediend. Voorwaarde is dat ten minste 15.000 mensen hun handtekening onder zo’n initiatief hebben gezet.
CDA en VVD benadrukten dat burgers met petities, vragen en e–mail al voldoende mogelijkheden hebben om Kamerleden te benaderen. PvdA, GroenLinks, D66 en LPF denken dat het burgerinitiatief de afstand tussen de burgers en de politiek verkleint.
CDA, VVD, SGP en ChristenUnie willen alleen akkoord gaan met het plan als de drempel bij 40.000 handtekeningen komt te liggen. Bovendien eisten zij onder meer dat een onderwerp voor een burgerinitiatief minstens twee jaar niet in de Tweede Kamer behandeld mag zijn. Ook zouden alleen kiesgerechtigden een initiatief mogen indienen.
CDA en VVD zegden niet definitief toe dat zij onder die voorwaarden het voorstel wel steunden. Ze willen zich dan eerst nog beraden. ChristenUnie en SGP willen het voorstel wel steunen, als aan de voorwaarden wordt voldaan.
Overigens zitten de VVD–Kamerleden niet helemaal op één lijn. Kamervoorzitter Weisglas is ook lid van deze partij, maar als indiener van het voorstel steunt hij het wel.
Het debat wordt donderdag voortgezet.