„Leger VS in Irak raakt zwaar overbelast”
NEW YORK - De verantwoordelijkheden in Irak en Afghanistan leggen zo’n zware druk op het Amerikaanse leger, dat het militaire apparaat kan vastlopen als er niet spoedig verlichting komt. Dat is de conclusie van Andrew Krepinevich, directeur van het onderzoeksinstituut Center for Strategic and Budgetary Assessments in Washington.
Krepinevich heeft de situatie van het Amerikaanse leger doorgelicht op verzoek van het Ministerie van Defensie. Het leger beschikt over 500.000 beroepsmilitairen die echter nauwelijks voldoende blijken om in Irak een troepenmacht van 138.000 man op peil te houden. Eenheden rouleren voortdurend om in de VS weer op adem te komen en om hun trainingsniveau op peil te houden. Dat lukt eigenlijk niet, vandaar dat men voor buitenlandse taken steeds meer een beroep doet op reservisten en op de Nationale Garde, die eigenlijk alleen is bedoeld voor noodsituaties in eigen land.Het leger is volgens Krepinevich een „dun groen lint” geworden dat elk moment kan knappen. Hij wijst op sombere voortekenen, zoals het feit dat het Pentagon er vorig jaar niet in slaagde om voldoende nieuwe rekruten te werven. Er zijn ook steeds meer reservisten die niet meer bijtekenen voor het leger. „Het is een race tegen de klok die het leger duidelijk aan het verliezen is”, aldus Krepinevich in zijn rapport dat dinsdag uitlekte.
Door de gemelde problemen is Defensie volgens het rapport niet in staat om voldoende mankracht naar Irak te sturen om de gewapende opstand daar effectief te bestrijden. Krepinevich meent dat het Pentagon dit jaar het troepenniveau in Irak zal moeten verlagen, wil men er nog enigszins kunnen blijven functioneren. De conclusies van het rapport worden gedeeld door sommige deskundigen buiten de regering-Bush. Voormalig NAVO-commandant George Joulwan bijvoorbeeld verklaarde tegenover nieuwszender CNN dat „dingen ingrijpend moeten veranderen willen de zaken niet scheef lopen.”
Minister van Defensie Donald Rumsfeld is het daar volstrekt niet mee eens. Volgens de bewindsman beschikt Amerika momenteel over het meest moderne en meest effectieve leger ooit. Analist Michael O’Hanlon van het Brookings Research Instituut in Washington betwijfelt of de situatie al zo ernstig is als Krepinevich inschat. „Feit is wel dat het leger momenteel zwaar belast wordt en dat men binnenkort zal moeten beslissen of men het leger wil uitbreiden of dat men de dienstplicht weer zou willen invoeren”, aldus O’Hanlon.