„Georgië nog lang niet democratisch”
STRAATSBURG - De rozenrevolutie ruim twee jaar geleden heeft van Georgië nog geen volwassen democratie gemaakt ondanks bemoedigende inspanningen van president Saakasjvili. De Raad van Europa heeft dinsdag een rapport met die strekking aangenomen.
Volgens het rapport staat het land nog voor grote uitdagingen om democratische instellingen te bouwen, corruptie te bestrijden en justitie te hervormen.„Met een zwakke oppositie en zwakke media is er niet genoeg tegenwicht tegen de sterke regering”, aldus het rapport. „Ondanks de inzet van president Saakasjvili is er verontrustend weinig voortgang in de onderhandelingen over Abchazië en Zuid-Ossetië. Die voortgang is essentieel voor normalisering in Georgië.” Abchazië en Zuid-Ossetië zijn afvallige regio’s binnen Georgië.
Volgens de Raad van Europa verkeren veel democratische hervormingen nog in een pril stadium. Zo moet de grote macht van de president nog beperkt worden. De benoeming van rechters moet onafhankelijker. De kiesdrempel moet nog omlaag van 7 procent naar 5 procent, aldus een greep uit de aanbevelingen.
Georgië blijft daarom voorlopig onder toezicht van de Raad van Europa, de organisatie van 46 landen voor mensenrechten en democratie.
President Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, kwam in november 2003 aan de macht na een volksopstand, die de rozenrevolutie wordt genoemd. De inwoners verdreven toen president Sjevardnadze. Ze hechtten weinig geloof aan de verkiezingsuitslag, die gunstig uitviel voor Sjevardnadze.
De Georgische minister van Energie heeft dinsdag gemeld dat Iran waarschijnlijk bereid is om Georgië aardgas te leveren. De Georgiërs zijn naarstig op zoek naar nieuwe energieleveranciers. De levering van Russisch gas is met bijna twee derde afgenomen, doordat een belangrijke pijpleiding is opgeblazen in een Zuid-Russische deelrepubliek. Miljoenen Georgiërs zaten daardoor dinsdag zonder gas, terwijl het kwik op sommige plaatsen daalde tot 25 graden onder nul.
Het incident heeft de Russisch-Georgische betrekkingen onder druk gezet.
Sommigen in Georgië beschuldigen de Russen er namelijk van de leiding met opzet te hebben vernield om Tbilisi te straffen voor zijn prowesterse koers. Dit is in Moskou ten stelligste ontkend.