Mogelijk meer AIVD–informatie gelekt
DEN HAAG (ANP) – Het is onduidelijk of op dit moment nog meer vertrouwelijke documenten van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) in het criminele circuit circuleren. Dat bleek dinsdag uit een brief van minister Remkes (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
Aanleiding voor de brief is de publicatie van staatsgeheimen zaterdag in De Telegraaf over een onderzoek van de BVD, de voorganger van de AIVD, naar de georganiseerde criminaliteit eind jaren negentig en mogelijke corruptie onder politie– en justitiemedewerkers. De krant heeft de documenten inmiddels aan de geheime dienst teruggegeven. Volgens Remkes is echter onduidelijk of er nog aanvullend materiaal van de BVD/AIVD op straat ligt.De AIVD heeft zondag bij het openbaar ministerie (OM) aangifte gedaan wegens schending van staatsgeheimen. De geheime dienst en het OM onderzoeken beide hoe en wanneer de vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen. Over het verloop daarvan willen beide diensten nog geen mededelingen doen. Volgens Remkes is er echter geen enkele aanwijzing dat de geheime gegevens vanuit de politie of het OM zijn gelekt.
De AIVD vermoedt dat het gaat om een kopie van een werkdossier van de BVD, schrijft de minister. Hij benadrukt dat het vooral documenten zijn met ruwe gegevens uit het onderzoek dat destijds naar geruchten liep. Op basis van deze informatie mogen volgens Remkes geen conclusies worden getrokken. Hij wijst er verder op dat uiteindelijk uit het BVD–onderzoek niet naar voren is gekomen dat de criminele groep van topcrimineel Mink K. politie– of justitiepersoneel had omgekocht.
Het materiaal dat naar buiten is gekomen, is volgens de AIVD afkomstig van het zogenoemde Mikado–team dat namens de BVD in 1998 en 1999 speurde naar de mogelijke aantasting van de integriteit van politie en justitie. Tijdens dat onderzoek stuitte de BVD op de vermoedelijke rol van Mink K. bij grootschalige wapenhandel. Die zou onder meer zijn bestemd voor gewelddadige politieke groeperingen, zoals RARA, ETA, IRA en Hezbollah en internationale brandhaarden. Ook het BVD–onderzoek naar deze kwestie heeft uiteindelijk niet geleid tot het van de markt halen van een grote hoeveelheid wapens.
De Tweede Kamer houdt donderdag een spoeddebat over het uitlekken van de staatsgeheime documenten. De vaste Kamercommissie voor Justitie is „zeer verontrust" en wil in het spoeddebat opheldering over de kwestie van de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie). „Het gaat om een hoogst ernstige en zorgelijke situatie", zei Kamerlid Noorman van de PvdA dinsdag namens de commissie.
GroenLinks wil na dit nieuwe incident zelfs een parlementair onderzoek naar de bestrijding van zogeheten contrastrategieën door criminelen. De partij zal dat donderdag voorstellen in het spoeddebat.
Volgens Kamerlid Vos van GroenLinks proberen criminele organisaties steeds vaker het werk van politie, justitie en inlichtingendiensten te ontregelen door actief geheime informatie illegaal te verkrijgen. Dat lukt hen, omdat er sprake is van „corruptie bij individuele ambtenaren" of doordat ambtelijke diensten de geheime informatie slecht afschermen, stelde Vos dinsdag. Het parlementair onderzoek moet volgens haar inzicht geven in de omvang en aard van deze problematiek.