Kerk & religie

Grondvlak

Naar verwachting is rond juni het nieuwe pand van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te ’s-Gravendeel bouwkundig gereed. In de maanden erna zullen de kerk en het terrein verder worden afgewerkt.

24 January 2006 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:24
IJSSELMUIDEN – Uit de kerk van de hervormde gemeente in IJsselmuiden werd anderhalve week geleden de eeuwenoude kanselbijbel gestolen. De Bijbel werd later aangetroffen in een vijver in de buurt van de kerk. Op advies van het Statenbijbelmuseum in Gelde
IJSSELMUIDEN – Uit de kerk van de hervormde gemeente in IJsselmuiden werd anderhalve week geleden de eeuwenoude kanselbijbel gestolen. De Bijbel werd later aangetroffen in een vijver in de buurt van de kerk. Op advies van het Statenbijbelmuseum in Gelde

De bouw begon in december. Inmiddels staan de spanten er. De oud gereformeerde gemeente was al jaren op zoek naar een goede locatie voor een nieuwe kerk. Het huidige gebouw aan de Strijenseweg staat onder aan een dijk en is moeilijk bereikbaar. Bovendien is het te klein. Ook wat de brandveiligheid betreft voldoet het gebouw niet meer aan de eisen. Aanpassingen zouden te veel gaan kosten.Inclusief bijgezette stoelen, zijn er nu zo’n honderd zitplaatsen. In de nieuwe kerk, die enkele straten verderop komt te staan, kunnen 156 mensen een plaats vinden. Zo nodig kan een zaal bij de kerkruimte worden getrokken. Ook de consistoriekamer wordt ruimer.

Totdat de nieuwe kerk gereed is, blijft de gemeente samenkomen in het oude pand.

Hardegarijp krijgt hhg
In Hardegarijp institueert ds. K. Veldman morgen een hersteld hervormde gemeente. De hervormde evangelisatie in de Friese plaats houdt hiermee op te bestaan. In de dienst worden twee ouderlingen en twee diakenen bevestigd.

Sinds 2003 is de eerwaarde heer G. van Loenen aan de gemeente in Hardegarijp verbonden. Hij gaat voor in de diensten en verricht er pastoraal werk.

De gemeente telt ruim honderd zielen; de kerkdiensten op de zondagen worden door ruim tachtig mensen bezocht.

Ds. K. Veldman uit Vriezenveen is consulent van de gemeente.

Historie hervormd Nieuweroord
Op verzoek van de kerkenraad is Albert Metselaar in de ontstaansgeschiedenis van de hervormde gemeente van het Drentse Nieuweroord gedoken. Het gaat dan om de tijd dat er nog sprake was van een evangelisatievereniging en de tijd daarvoor, toen de vereniging er nog niet was. Het boek belicht ook de overlevingsgeschiedenis van de hervormde gemeente van Hollandscheveld. Volledig onbekend was dat deze hervormde gemeente in de moeilijkste perioden van haar bestaan, in de 19e eeuw, kon blijven functioneren dankzij het werk van godsdienstonderwijzers. Ze waren een speelbal tussen uiteenlopende belangen, dienden Hollandscheveld en Nieuweroord, kerkelijk gezien moeder en dochter.

Het volledige onderzoek wordt in maart publiek gemaakt. Het wordt op beperkte schaal uitgegeven, en dan alleen op verzoek.

Jubileum synagoge
Op 23 maart 1906 wijdde opperrabbijn Hamburger de synagoge van Groningen in. De synagoge viert dit jaar niet alleen het honderdjarig bestaan, maar staat ook stil bij het feit dat het gebouw 25 jaar geleden na een grondige restauratie opnieuw werd ingewijd. De Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) organiseert rond het dubbele jubileum een lezingenserie, een expositie en een concert.

Van 1 tot en met 22 maart is er in het gebouw een expositie van fotograaf Robert Mulder te zien met indrukken van modern joods leven in Groningen. Ook wordt, in samenwerking met de Stichting Historie Joods Groningen, op 1 maart het boek ”Honderd Jaar Synagoge Folkingestraat” van de historicus Stefan van der Poel gepresenteerd. De auteur verzorgt na de presentatie een voordracht over de Groningse joodse geschiedenis. Ook later die maand worden er in de synagoge lezingen gehouden.

Kerk Eindhoven
De gemeente Eindhoven is op 9 januari gestart met de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden van de Catharinakerk. De werkzaamheden worden in drie fases (gedeeltelijk gelijktijdig) uitgevoerd. Aan de zuidzijde van de kerk is een bouwterrein ingericht. Omwonenden ondervinden weinig tot geen last van de werkzaamheden. Deze nemen ongeveer een jaar in beslag.

Tijdens de eerste fase, die tien maanden gaat duren, worden torens en voorgevel gerestaureerd, waarbij het lei-, lood- en koperwerk worden vervangen. Ook het schilderwerk wordt vernieuwd. De startdata van de tweede en de derde fase zijn nog niet bekend. In deze fases worden onder meer vloer, verwarming, gewelven en kap en gevels gerestaureerd.

De Catharinakerk, de stadskerk van Eindhoven, is een van de belangrijkste monumentale en beeldbepalende gebouwen van de stad. De rooms-katholieke kerk werd rond 1860 gebouwd en is sinds 1973 eigendom van de gemeente. Er worden onder andere tentoonstellingen en concerten georganiseerd. De kerk neemt straks een centrale positie in aan het nieuwe Catharinaplein.

Alcohol en kerk
De werkgroep Alcohol en Kerk in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg organiseert tot en met 29 januari een themaweek in deze plaatsen. Zowel in kerkdiensten als bij catechese en kringwerk wordt aandacht besteed aan de gevaren van te veel alcohol bij ouderen en jongeren. Gisteravond werd er een thema-avond gehouden waarbij een huisarts het thema toelichtte.

De werkgroep Alcohol en Kerk ging in maart 2004 van start.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer