Nieuwe veelplegersaanpak boekt vooruitgang
AMSTERDAM (ANP) – De nieuwe aanpak om veelplegers langdurig van de straat te houden zet zoden aan de dijk in Amsterdam. Het afgelopen jaar belandden 140 verslaafde veelplegers in de Bijlmerbajes. Zij vallen onder de nieuwe zogeheten ISD–maatregel waardoor ze twee jaar lang verplicht verbonden zijn aan justitie en zorginstanties. De hoofdstad verwacht komend jaar opnieuw ongeveer 140 mensen achter slot en grendel te kunnen krijgen.
Dat bleek maandag tijdens een werkbezoek van zorgwethouder Belliot en de Amsterdamse driehoek, burgemeester Cohen, hoofdcommissaris Welten en hoofdofficier van justitie De Wit aan de penitentiaire inrichting. Overigens komen er dit jaar nog extra plekken vrij, waarmee het totaal aantal op 187 komt. Amsterdam trekt bovendien 1 miljoen euro extra uit voor extra psychische hulp, maakten de betrokkenen bekend.De nieuwe maatregel, vertaald als Inrichting Stelselmatige Daders (ISD), moet voorkomen dat veelplegers binnen een mum van tijd weer terugvallen in het patroon van overlast en criminaliteit. Amsterdam kent 1400 veelplegers, van wie ongeveer 80 procent is verslaafd. De meesten opereren in de binnenstad en Zuidoost. Recentelijk onderzoek toont aan dat zij verantwoordelijk zijn voor 60 procent van de criminaliteit in de stad. Ruim vijfhonderd personen behoren tot de harde kern. Zij veroorzaken ieder tientallen overtredingen per jaar. Van de totale groep heeft 30 tot 40 procent psychische problemen.
Volgens burgemeester Cohen heeft Amsterdam als enige stad in het land alle ISD–plaatsen bezet. Indien sprake is van een te groot aanbod van veelplegers kan de hoofdstad ook gebruik maken van plekken elders in Nederland. Iedere twee weken vindt momenteel een speciale zitting plaats bij de rechtbank, waar acht veelplegers per keer aan bod komen. Van de ruim 160 voorgeleidingen vorig jaar, stelde de rechter justitie bij 140 in het gelijk.
Volgens wethouder Belliot ging het in het verleden bij veel veelplegers mis tijdens het zorgtraject. Aangezien dat vrijwillig was, lieten de meesten het na een korte detentie afweten. Overigens is de bedoeling van de nieuwe maatregel niet om veelplegers te laten afkicken, omdat dat bijvoorbeeld voor langdurige heroïnegebruikers vrijwel onmogelijk is. Het belangrijkste doel is om de mensen ’therapietrouw’ te maken, zodat ze op het rechte pad blijven en de hulp krijgen die ze nodig hebben.